資訊:

2021-06-01 2016 瀏覽
幾年前朋友喺「LAB EAT Restaurant & Bar」同我食過生日飯,今年就到我同佢嚟呢度食🎂。年頭因為疫情,晚市禁堂食,搞到我哋遲咗幾個月先見。我印象中餐廳環境無乜點變,不過餐牌好似就唔同咗。網上訂枱有75折優惠🈹,但只限單點菜式。我哋睇來睇去,最終都係揀咗二人晚市套餐($1,288),計返好似抵食過散叫,而且入面啲菜式都啱食。未正式上菜前,店員先為我哋送上香檳同餐包。扁身嘅麵包暖暖哋,幾軟熟🥖;而枝Moet & Chandon香檳就係跟餐配埋嘅🍾️,放工小酎一杯實屬開心事。新鮮生蠔,我本身唔特別好食蠔,但個餐包咗就試試啦。🦪呢度嘅生蠔OK啵,對我嚟講最緊要係唔腥,第二就係佢都算幾肥美。我本身諗住食唔到就比朋友,但結果我係食咗兩隻㗎😛。煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽,呢個前菜幾有西班牙風味🇪🇸,又好似莎莎。脆皮入面放有沙甸魚粒、蕃茄粒、洋蔥粒同香醋魚籽,夾埋食個汁又酸酸哋,幾開胃🐟。輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉,我估計餐廳係選用刺身級嘅帶子,輕煎令佢保持喺半熟狀態,味道非常鮮甜🤤。底部鋪上菠菜蓉,好睇又好食🌿。牛肝菌湯,湯品夠熱無得輸🔥,牛肝菌味道超濃郁,口感亦好稠厚,似係用咗大量
新鮮生蠔
煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽
輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉
牛肝菌湯
牛肝菌湯,湯品夠熱無得輸🔥,牛肝菌味道超濃郁,口感亦好稠厚,似係用咗大量菇菌打蓉製成🍄。但我就略嫌呢款有少少重口味。
法式洋蔥湯
法式洋蔥湯,洋蔥湯好惹味,入面放咗好多煮到淋哂嘅洋蔥絲🧅,再配合埋面頭塊芝士🧀,好飲又好食。
澳洲M5和牛牛柳配法國鴨肝
澳洲M5和牛牛柳配法國鴨肝,🥩食西餐又點少得牛扒呢?雖然佢係牛柳,無肉眼嗰啲咁大塊,但貴精不貴多嘛。牛柳外層富有炭燒嘅香氣,而肉身呈粉紅色,肉質唔嚡,達到我哋要求嘅五成熟。至於鴨肝就係一如所料嘅入口即溶。
西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬
西班牙紅蝦及海膽意粉配魚子醬,🍝意粉嘅配料好豐富,包括西班牙紅蝦、海膽同魚子醬,簡直可以講係每啖都食緊好西。不過其實意粉本身個汁都已經好重蝦香🦐,幾正,但如果選用再幼身啲嘅麵條就可以更掛汁。
廚師每日精選甜品
廚師每日精選甜品包括提拉米蘇紅莓雪葩,兩樣味道都唔錯,而且仲好啱我口味添🙆‍♀️。Tiramisu芝士層好厚,所以口感好滑,但酒味再濃啲就更佳☕️。雪葩好冰凍,紅莓好酸,不過係一個幾夾嘅組合🍧。
總括嚟講,呢間金巴利道著名西餐廳嘅食物質素確係幾高😋,價錢貴就貴咗啲,但都總算令人滿意,加上大時大節食一次都OK嘅🍽。
煙燻意大利沙甸魚及香醋魚籽
輕煎半熟北海道帶子配菠菜蓉