2013-06-16 1461 瀏覽
今日係端午節,當然要同男友食餐好黎慶祝下la 兩星期前已打黎訂枱,呢度公眾假期lunch同dinner buffet都係一樣$698一位,食物款式一樣,咁我當然揀lunch buffet la,食完仲可以有好多時間行下消化下嘛^^我地12:00準時入去,原本被安排坐一張比較遠同暗既枱,因為其他枱已經full左 之後我再同佢地反映,竟然有張window seat no show可以轉俾我地ar~即刻開心返哂 呢度環境好舒服,裝修以典雅白色為主,令人感覺好relax^^係時候開動lu~首先梗係先攻陷生蠔海鮮先la~呢度供應美國同法國兩種生蠔,非常鮮甜又不會太咸,我一食就食左十幾隻!仲有青口,螺,蟹蚶,不得不提佢地既亞拉斯加長腳蟹,鮮甜多汁,最讚就係佢地d長腳蟹同蟹蚶已預先剪開,更加方便人去食~之後去到壽司刺身吧,哇!淨係睇見都吸引! 有三文魚,劍魚,吞拿魚,魷魚,大蝦,甜蝦,北寄貝,全部都勁新鮮!仲有佢地d帶子刺身係大大粒ga!另外,平時我食buffet一般都吾會食壽司,因為太普通同浪費左胃既quota,不過呢度d壽司就吾同,有我最鐘意既燒比目魚壽司,充滿油香,正! 其他壽司
梳乎里
壽司
今日係端午節,當然要同男友食餐好黎慶祝下la
其他壽司都好好味,佢d壽司飯握得細細件,吾洗怕太大舊飯食完好飽~
之後就到沙律冷盤~有水牛芝士,煙三文魚,鴨肉醬,芝士,龍蝦沙律同好多吾同既橄欖等,全部都好好味
佢地d沙律菜,淨係醬料,醋同橄欖油都有幾款俾人揀~不過反而對d parma ham幾失望,因為真係好一般
之後,食左咁多生冷野,係時候食返d熱食la!熱食款式不多同比較普通,反而令我最欣賞係個燒牛肉!肉汁濃又嫩,再配埋新鮮整起既yorkshire pudding同燒汁一齊食,好好味呀
仲有個即煎玉米餅配磨茹汁,都好正ar~之後侍應會每人送上一支鵝肝醬餅筒,呢個真係估吾到會咁好味lo!

最後,係時候要開動我第二個胃進攻我最愛既甜品la
甜品方面大概有十幾款,我最推介有麵包布甸,mango pudding,煙煙un un既椰汁薏米pudding,好香脆既開心果味千層酥,南瓜吉士蛋布甸,葡tart,cheese cake外表平凡但入口勁得
,朱古力脆米蛋糕,藍莓tart,仲有我最愛既macaron ar~半島出品既macaron果然有質素(雖然點都取代吾到Laduree響我心中既地位),但以洒店黎講就肯定係最好!另外仲有cup cake,earl grey味曲奇,朱古力等,大部分都係好好味!!
之後食左個rasberry味同檸檬味雪芭,酸酸地好開胃ar~生果方面d士多啤梨好得,粒粒都又大又甜ga!跟住,侍應送黎每人一個即焗梳乎里,裡面d蛋白打得好好,好香,食落真係好似陣空氣咁,yummy!!
最後叫左杯cappuccio作為呢餐既終結,咖啡沖得好香滑,跟飲品送上左兩粒朱古力,竟然係冬蔭公味朱古力lo!
食落辣辣地都幾特別~~
開心同relax嘅時間真係過得好快,呢餐真係令我回味無窮呢!
不過經過今日呢餐勁食既buffet後,睇黎黎緊呢幾日都真係要食清d keep下fit先得la!haha~~
2013-06-12
梳乎里