餐廳: 醉胡爐
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
近排醉胡爐推出呢個訂枱二人同行食滿$400送火焰龍蝦海鮮火鍋,好似好抵食咁,今晚就去試一下。餐廳燈光柔和,座位寬敞,唔會好似其他打邊爐既餐廳咁嘈雜同煙霧濔漫,如果唔係知道係打邊爐,仲以為自己係入左一間高級西餐廳。我地俾安排去卡位,呢度既卡位都係屏風隔開,隱敞性高,有個私人既小空間可以傾計。首先打邊爐最重要就係混醬,都係一般既莞茜,金銀蒜,麻醬,但呢度既沙嗲醬特別好味。龍蝦煲既海鮮好新鮮,店員先過黎炒一炒D食料,爆香佢,之後就加左酒,點火,原來火焰就係咁解。燒左既海鮮就會鎮住入面既水份,保留本身既鮮味,加上蕃茄湯再滾一滾就可以食。趁佢滾緊既時候,食住個黃金炸魚皮先。兩樣咁邪惡既野配合埋一齊係幾咁天衣無縫,咸蛋的香,魚皮的脆,令人愛不釋手。水滾之後店員叫我地先試一口湯頭,好鮮,好重龍蝦味,同西餐廳既龍蝦湯一模一樣。龍蝦好大隻,個鉗好厚肉,蝦肉好爽好彈牙,一食就知係游水龍蝦,份量好足。墨汁墨魚丸好彈牙,丸入面有墨魚粒,增加口感。蝦丸和墨魚滑一樣好彈牙,唔洗點醬汁已經好鮮甜。冬瓜好甜,龍蝦湯滲入左冬瓜入面,好入味好夠味。芋頭好粉,點埋醬汁仲好味。總括而言,所有既食材都好新鮮,湯底煮極都好有龍蝦

火焰龍蝦海鮮鍋

墨汁墨魚丸
蟹籽墨魚滑

總括而言,所有既食材都好新鮮,湯底煮極都好有龍蝦味,基本上整晚都無乜點混醬,因為本身個湯底已經好夠味。

火焰龍蝦海鮮鍋
墨汁墨魚丸