2015-12-30 1466 瀏覽
妹妹請我食生日飯,我提議上網隨意找一家近妹妹家地區新食肆,睇openrice食評已覺菜式是用心制造,試完後我倆都感覺驚喜,因為祇有2人份量菜式,要符合到妹妹嘅高要求是很難的,好驚食完後給妹妹怨對,兼且現在香港租金貴,人工貴,食材貴情況下,食肆很難做收支平衡又要令顧客滿意欣賞的。現時出街吃一餐飯也不能有太高要求,因為食肆老板長蝕也不能生存下去的。我倆開心菜式除左味道清香及注意客人健康:燉湯堅持不加味精,不加雞粉,連塩都似無落。最欣賞師傅用心制作每款菜式及想將傳統菜式重新增加創意,這是老板與員工齊心堅持合作表現。“葵花斬肉”就是一個好例子,堅持手刴豬肉搓圓後先炸,再用雞湯蒸燉7小時,揭蓋即時香味十足。食落口完成食唔出有炸過感覺,豬肉溶化嫩滑。用25年花雕蒸花蟹配上陳村粉,初食一口已盡索酒香蟹香嘅陳村粉,即時將食花蟹次序推後,要再夾多幾塊陳村粉。希望下次嚟25年花雕仲有,未俾食客享盡。據部長說老板由大陸訂左6大埕到港,現在已用去一大酒埕,春節過後可能已經無貨嘞。因為得2個人,不能試到太多菜式,下次一要試食茶薰BB鴿,雞,羊腩...值得一試。

食落口完成食唔出有炸過感覺,豬肉溶化嫩滑。

值得一試。
2015-12-28