2016-03-21 2324 瀏覽
聽說這裡既大廚曾經喺某某名人食店工作過,同一個師父既廚藝平時去食都閒閒地2,3千。而家佢自己開業,所以今次有口福啦,平民點既價錢已可食到2,3千既質素😊。我地一行十多人去試左佢地既套餐,平均人頭5百多元,真係好抵食呀😍😍而且裝修環境都好靚。套餐有好多款食物,當中我至欣賞既係花雕蟹,蟹肉鮮甜,個汁又唔會太濃撈碗白飯真係一流😋。鹽焗雞又嫩又滑又入味。花胶烏雞湯令我好回味,個湯好足料,火喉十足,而且花胶都幾大件。第一次食西關义燒,味道比市面一般蜜汁义燒好唔同,味道好特別,加上是我最愛的半肥瘦,實在大愛,忍不住食左好多件😆。其實樣樣都覺得好好食😄已期待下一次再光臨👍

套餐有好多款食物,
鹽焗雞又嫩又滑又入味。

其實樣樣都覺得好好食😄
已期待下一次再光臨👍

2016-03-19
2016-03-13 1470 瀏覽
背景:好朋友J隊長構思成立美食會(絕對邪惡),先搞一次特別聚餐,呢間餐廳係新開O既,由飲食達人R大哥安排下,響佢試業期間率先品嘗。地點響鬧市之中,但正常情況下一定搵錯,要先由街舖上一間樓上打邊邊餐廳,再上多陣先到達~大約十張枱左右,當晚連我地在內只有三張有人坐。當晚自攜酒水,我就帶O左支Pol Roger Reserve Brut NV ,支香檳本身特色係汽泡夠勁同果酸味突出,配餐前菜一流,食啖臘肉再飲一口,嘩~酸味昇華做甜味,成枱朋友個個叫出黎!陳村粉本身都係上上之選,口感軟滑唔黐牙,米香味濃,索埋花雕酒汁,入口唔捨得吞。其他仲有水晶蝦球呀~紅棗糕(一定要熱食)同埋花雕甜酒等等~真係難忘O既一餐。只能用精彩黎形容,希望正式開業後可以維持到水平,必會重臨呀~

炸金菇
自家製臘肉
花膠烏雞湯,盅頭上
廿五年花雕酒蒸蟹配陳村粉
海盬鹽焗雞
櫻花蝦蛋白炒飯
題外話/補充資料: 呢度絕對係Fine Dinning O既好地方,一道一道菜咁慢慢上,當晚咁O岩我肥太太生日,我地自攜酒水,一邊食一邊好友吹水聚舊,真係好耐好耐未試過咁滿足了~哈~第日有機會嘗下寫埋酒先~哈~
2015-12-09
生日
炸金菇
自家製臘肉
花膠烏雞湯,盅頭上
廿五年花雕酒蒸蟹配陳村粉
海盬鹽焗雞
  • 除O左冇影相O既一碟芥蘭,鞋過我條底褲,都唔知點解會放上枱,其他咩都食得過~葵花斬肉必食
2016-01-30 1548 瀏覽
一班廿幾年老友,定期有生日飯局,周圍去食野,價錢有平有貴啦,今次有人提議試下天一閣,咁就出發,個人認為現場環境都算優雅,一個幽靜環境對於呢類私房菜飯局好緊要,所以加左分先,到正式上菜,真係道道菜都有特色,經理每上一道菜都講個大約烹調過程,食材用料等等比我地聽,真係每個菜都有個故事,而十多道菜之中,我最欣賞首推花雕蟹,陳年花雕甘香夾個蟹的鮮味係一絕,跟住個自制煙薰腊肉又係無得頂,肥瘦適中口感一流,個西關叉燒又係,重有個叫葵花斬肉,係用雞湯伴住肉丸,入口溶化,唔親自試過真係好難講得出個感覺,其他如海鹽焗雞,日本清酒浸蜆,蝦子蝦油拌麵等都好好食,不得不提就係佢地有個飯後中式甜酒,叫黑糖紅棗花雕飲,好鬼頂癮,有機會大家去試下啦,整體黎講我非常滿意,食得出廚師份心機同誠意,確實係難得的私房粵菜!

花雕蟹
自制煙薰腊肉
西關叉燒
海鹽焗雞
日本清酒浸蜆
黑糖紅棗花雕飲
2016-01-20
2015-12-31 1981 瀏覽
今時今日, 能夠吃到傳統粵菜的地方已經越來越少. 天一閣這家店子, 就供應了不少傳統粵菜, 而清而不淡, 濃而不俗, 平常真味為主打. 這天晚上的盛宴, 令人難忘.酥炸魚苗櫻花蝦伴醃菜前菜是酥炸魚苗櫻花蝦伴醃菜, 香脆的魚苗, 配上香口的櫻花蝦, 再加上醃菜, 很有誠意的餐前小食.金錢蝦餅三款頭盤皆是不常叫的項目. 金錢蝦餅結合了蝦肉, 冬菇, 檸檬葉, 以及冰肉, 跟金錢雞有點相像. 香脆的蝦餅, 肥美的冰肉, 但入口不覺油膩, 因為是檸檬葉的幫助.西關叉燒我很喜歡吃叉燒, 但一向吃開的是蜜汁叉燒. 西關叉燒又如何呢? 原來是帶很重的三豉味, 特別是豆豉的味道, 味道不會是蜜汁那麼的甜, 更能吃得出叉燒的原味.葵花斬肉賣相平平無奇的是葵花斬肉, 即是獅子頭, 但這客肉丸是相當鮮嫩的, 帶雞湯的清香, 肉汁豐盈, 高水準.霸王別姬霸王別姬, 好像有點苦澀的名字, 其實即是花旗蔘燉水魚烏雞, 對, 味道也帶點甘味, 有很重的花旗蔘味道, 水魚跟烏雞只是配角.濟公羊腩愛吃羊腩的朋友, 這客濟公羊腩是必吃的, 肉質相當鬆化, 入口反而沒有羊羶味, 而是吃到羊肉的味道, 加上腐竹, 鮮淮山,
金錢蝦餅
西關叉燒
霸王別姬
濟公羊腩
愛吃羊腩的朋友, 這客濟公羊腩是必吃的, 肉質相當鬆化, 入口反而沒有羊羶味, 而是吃到羊肉的味道, 加上腐竹, 鮮淮山, 馬蹄, 以及冬菇, 足料, 入味, 跟上生菜同吃, 無得輸!
蟹肉長遠
下一道菜是蟹肉長遠, 也就是炒粉絲, 炒得很有鑊氣, 蟹肉味道鮮甜, 粉絲亦幾乾身.
狀元鴿
狀元紅配上乳鴿, 就變成這客狀元鴿了, 那陣花雕酒香是相當香濃, 入味, 而且鴿肉肉嫩, 跟燒乳鴿相比, 是各有特色的.
胡椒蟹
至於胡椒蟹, 平日吃開的版本是偏辣的, 但是晚吃到的, 胡椒味道香濃而不太辣, 不會掩蓋了蟹肉的鮮味, 記得不要錯過蟹鉗, 是最有胡椒香的部份呢.
鴨汁燴柚皮巨菇
鴨汁燴柚皮巨菇, 柚皮處理得很好, 鴨汁入味, 配上大大隻但軟腍的巨菇, 令人滿意.
雪嶺紅梅
這次雪嶺紅梅是米粉, 蛋白, 配蟹粉. 蛋白很滑溜, 但蟹粉不是太新鮮.
蝦籽蔥油拌麵
單尾的是蝦籽蔥油拌麵, 彈牙的麵條, 走鹼水味, 把蝦籽以及蔥油撈勻, 自是很美味.
蓮子花膠糖水
甜品方面, 蓮子花膠糖水味道滋潤, 份量小巧的, 就算很飽也吃得下.
紅棗椰汁糕
也來一客糕點, 就是紅棗椰汁糕, 帶椰汁的甜, 以及紅棗的香, 煙煙韌韌.
是夜能夠在天一閣吃到不少精彩的傳統粵菜, 真難得, 是值得支持的, 特別是葵花斬肉, 濟公羊腩, 西關叉燒, 以及金錢蝦餅皆是難得吃到的高水準菜式!
2015-12-30 1466 瀏覽
妹妹請我食生日飯,我提議上網隨意找一家近妹妹家地區新食肆,睇openrice食評已覺菜式是用心制造,試完後我倆都感覺驚喜,因為祇有2人份量菜式,要符合到妹妹嘅高要求是很難的,好驚食完後給妹妹怨對,兼且現在香港租金貴,人工貴,食材貴情況下,食肆很難做收支平衡又要令顧客滿意欣賞的。現時出街吃一餐飯也不能有太高要求,因為食肆老板長蝕也不能生存下去的。我倆開心菜式除左味道清香及注意客人健康:燉湯堅持不加味精,不加雞粉,連塩都似無落。最欣賞師傅用心制作每款菜式及想將傳統菜式重新增加創意,這是老板與員工齊心堅持合作表現。“葵花斬肉”就是一個好例子,堅持手刴豬肉搓圓後先炸,再用雞湯蒸燉7小時,揭蓋即時香味十足。食落口完成食唔出有炸過感覺,豬肉溶化嫩滑。用25年花雕蒸花蟹配上陳村粉,初食一口已盡索酒香蟹香嘅陳村粉,即時將食花蟹次序推後,要再夾多幾塊陳村粉。希望下次嚟25年花雕仲有,未俾食客享盡。據部長說老板由大陸訂左6大埕到港,現在已用去一大酒埕,春節過後可能已經無貨嘞。因為得2個人,不能試到太多菜式,下次一要試食茶薰BB鴿,雞,羊腩...值得一試。

食落口完成食唔出有炸過感覺,豬肉溶化嫩滑。

值得一試。
2015-12-28
生日
  • 日本清酒浸蜆
  • 葵花斬肉
  • 25年花雕蒸蟹陳村粉
2015-12-26 1378 瀏覽
已有一段時間沒有跟昔日並肩作戰的同事聚舊,是日相約到一家開業不久的中菜館吃晚飯,能抽到時間當然希望可以一聚。是晚由他發辦,跟其餘好幾個相熟的食友,一同品嚐大師傅的水準粵菜。葵花斬肉。以前未聽過這道菜,但見真身就知道是獅子頭,屬唐代揚州名菜。肉丸在口中入口即化,味道清而不淡,吃著卻徐徐滲出肉香,另伴吃的黃芽白鮮甜軟腍,吸收鮮甜的湯汁後也讓人一吃難忘。霸王別姬。菜名取其諧音,因為水魚另一個名字是鰲,加上烏雞,而西楚霸王的結局是帶甘苦,所以就有花旗參在其中。燉湯味道可以自行調較,附有頭抽鹽和喜瑪拉亞粉紅岩鹽,湯頭入口清雅回甘,在天氣轉變的時節喝罷一碗,身體也和暖起來。蟹肉祥遠。祥遠即是粉絲,配搭鮮拆的花蟹肉,加入日本蛋去炒,火喉掌握得好,而蛋花炒得像桂花一般的粒粒分明,完全是功力的見證。雪嶺紅梅。它的賣相有如一個小雪山,一片薄薄的半熟蛋白疊起來,淋上蟹黃獻汁,蛋白本身炒得滑溜,不過蟹黃現在不當造,入口的味道比最好的時節有點差異。胡椒蟹。超巨型的胡椒蟹,胡椒汁通通都黏在蟹殼上,碟底沒有多餘的汁,蟹肉鮮味有彈性,更驚喜的是胡椒味道複雜又濃郁,十分吸引,可說跟鮮甜蟹肉的吸引度在伯仲之間。鴨汁燴柚皮
鴨汁燴柚皮巨菰。蝦籽柚皮就吃得多,用鴨汁去燴還真不常見,這個味道比平常的更濃,至於巨菰的確很巨型,比自己的掌心更大,但難得的是仍炆得夠軟腍人入味。
最後的甜品有蓮子花膠糖水,細細杯份量剛好;另還有紅棗椰汁糕,口感極之煙韌,有紅棗香但又不會過甜。

今晚吃到的不少菜式現時已經沒人在做了,能夠品嚐到真的很難得,也希望師傅的心機沒有白費,能遇到更多懂得欣賞的人吧。
2015-12-26 1102 瀏覽
和朋友們來到這間隱世的私房菜吃造冬飯,看過E+ Weekly的餐廳推介後,就打來訂位,接聽的經理Andrew先生介紹左唔少聽都未聽過的菜式,聽起來都覺得有趣,於是就比出預算由經理幫我地寫菜單。聽講係自己農場生曬,用本地豬做的臘肉,有很濃郁肉味,唔太鹹,亦唔似出面咁硬刮刮,好吃!自家製叉燒,同吃開的甜叉燒唔同,係用西班牙名貴既伊比里亞黑豚去做,好腍好香呢個鹽焗雞睇得又吃得,雞肉好嫩好有雞味!聽經理講係少東親自揀的走地雞,比起浸雞更食得出肉味,點雞既雞蓉亦係自己農場的蔥做既,真的係吃得天然架!手掌咁大,足5cm厚既大花菇!跟住以前陸羽既form做既濟公羊腩煲,腩肉極滑,一D都唔羶,聽講個汁係用左十幾款料去熬,包括魚,難關吃得出魚+羊的鮮味!
手掌咁大,足5cm厚既大花菇!
2015-12-20 1090 瀏覽
傳統粵菜這個題目, 坦白講, 在市場上越來越少見了. 難得還有店子有心去供應傳統粵菜, 當然不能錯過, 也希望這傳統能夠承傳下去, 讓清而不淡, 濃而不俗, 平常真味的粵菜得到更多人認識. 這晚就跟朋友們來到天一閣吃晚餐, 簡單來說, 是由頭到尾也相當精彩的一夜.酥炸魚苗櫻花蝦伴醃菜: 8.5分, 先來客前菜, 酥炸魚苗櫻花蝦伴醃菜, 兩者皆是相當香脆的, 作為餐前小食, 讓人忍不住一口接一口的吃下去.金錢蝦餅: 9.5分, 蝦餅吃得多, 金錢蝦餅就不常見了, 除了蝦肉, 冬菇以及檸檬葉之外, 還加入了冰肉作餡了, 蝦餅是相當香脆的, 而冰肉亦很肥美, 加入了檸檬葉之後, 正好起了平衡的作用, 減去了那油膩感.西關叉燒: 9分, 市場常見的是蜜汁叉燒, 其實西關叉燒也是當年流行的做法, 不過現在就風頭不再. 是晚再嚐此品, 也有驚喜. 叉燒肉味濃, 肉質軟稔, 帶濃郁的三豉味, 那陣豆豉香, 跟蜜汁叉燒相比, 別不同.葵花斬肉: 9.5分, 接下來的葵花斬肉, 是否像武俠小說中的情節? 其實是要用刀去斬豬肉, 再用雞湯清燉. 出來的肉丸相當鮮嫩, 肉汁豐盈, 配上雞湯同吃, 是精彩的獅
葵花斬肉: 9.5分, 接下來的葵花斬肉, 是否像武俠小說中的情節? 其實是要用刀去斬豬肉, 再用雞湯清燉. 出來的肉丸相當鮮嫩, 肉汁豐盈, 配上雞湯同吃, 是精彩的獅子頭.
霸王別姬: 9分, 至於霸王別姬, 其實就是花旗蔘燉水魚烏雞, 入口味道帶相當濃郁的甘味, 花旗蔘味道突出, 還有點點水魚及雞肉的味道, 其實人大了, 吃得甘沒有問題, 我就沒有加鹽了, 原汁原味嘛.
濟公羊腩: 9.5分, 天氣轉冷, 正是吃羊腩煲的時候. 是晚一道濟公羊腩, 用料十足, 羊肉超級鬆化, 但沒有羊羶的味道, 因為這個版本是要吃出原味, 配上腐竹, 鮮淮山, 馬蹄, 以及冬菇同吃, 相當入味, 是難得吃到的味道.
蟹肉長遠: 9分, 接下來的是蟹肉長遠, 即是炒粉絲, 火候控制得不錯, 有鑊氣, 蛋花粒粒分明, 蟹肉鮮甜, 粉絲夠乾身, 有水準.
狀元鴿: 8.5分, 燒乳鴿常常吃, 狀元鴿就是用上狀元紅去煮乳鴿, 入口帶突出的花雕酒香, 鴿肉肉質嫩滑, 味道香濃.
胡椒蟹: 9分, 吃慣南洋的胡椒蟹, 辣勁十足, 但這裡的胡椒蟹, 就是帶香濃的胡椒香, 但不會太辣, 反而能夠吃到蟹肉的鮮甜味道, 相當惹味.
鴨汁燴柚皮巨菇: 8.5分, 至於鴨汁燴柚皮巨菇, 捨蝦籽而用上鴨肉, 柚皮吸收了鴨汁的味道, 相當入味, 而巨菇真的份量十足, 質感仍舊能夠保持軟腍.
雪嶺紅梅: 8.5分, 雪嶺紅梅也是很傳統的菜式, 但是晚吃到的版本是用上米粉來代替燕窩, 底下的蛋白炒得滑溜, 不過蟹粉未算太時令, 如果是最新鮮的蟹粉, 效果應該會更好.
蝦籽蔥油拌麵: 8.5分, 澱粉質方面, 蝦籽蔥油拌麵的麵條爽彈, 沒有鹼水味, 配上蝦籽以及蔥油, 自是相當惹味.
蓮子花膠糖水: 9分, 先來的甜品是蓮子花膠糖水, 用上了花膠, 相當滋潤, 女孩子喝就最合適.
紅棗椰汁糕: 8.5分, 至於紅棗椰汁糕質感煙韌, 帶棗香, 甜度合宜, 是洽如其分的餐後小甜點.
在急速的社會中, 難得還有有心人去為傳統粵菜承傳下來, 天一閣當然是值得支持的, 當中的菜式如金錢蝦餅, 葵花斬肉, 濟公羊腩, 以及霸王別姬皆是相當高水準的, 不要在菜式失傳之後才後悔呢.
人生際遇很有趣,心灰意冷感覺已走到跨不過的涯段時,竟想不到昔日的朋友不經意送來令人欣喜消息,就如新晉精品手功私房菜。事源為飲食文化多年來付出心血的前輩,他的高才生兒子Q在外國學府畢業回來後,跟他有談起被地產霸權壟斷下的香港飲食悲涼史,有夢的人不怕荊棘滿途,年輕便是最佳本錢,放下隨手好得的高薪厚職,用居住外國多年的視野,投身料理職人生活,去重新演繹當今粵菜。當大家看到一味雞油30年陳花雕蒸大花蟹,配Made in HK的純米製陳村粉,便可以省回很多解畫功夫;出自Q手筆的味道走外國盛行的自然原味路線,花雕與雞油得出味道似曾相識,但就較日常吃慣的為清雅,調味放輕了更顯蟹鮮,與另一邊較濃厚味道做法各有捧場客。然後主理人就拿取鎮店功夫菜茶燻BB鴿,這道菜之難除了煙燻火候拿捏,更在於真正肉滑骨軟的乳鴿極難求,多年交情才找到市面難求的好貨色,先炸再燻,淡淡茶香正好彌補BB鴿味道不足,豐富食味效果。跟主理人談及粵菜「和味」何芸,以粵菜代表咕嚕肉而言,集鮮、甜、酸、鹹間的調和,而眼前的十八味雞,能把帶苦味的豆蔻、川宮等藥材調至醇香而對身體有正氣作用的醬汁,對掌握味道的功夫到家,雞肉入味同時滑中帶鮮雞獨有
跟主理人談及粵菜「和味」何芸,以粵菜代表咕嚕肉而言,集鮮、甜、酸、鹹間的調和,而眼前的十八味雞,能把帶苦味的豆蔻、川宮等藥材調至醇香而對身體有正氣作用的醬汁,對掌握味道的功夫到家,雞肉入味同時滑中帶鮮雞獨有彈性,是充滿回憶的老朋友味道。
席間大家分享朝代興替,飲食文化出現斷層,壟斷市場的揚州獅子頭,相傳始於隨煬帝。司馬氏奪魏立晉後五胡亂華及至五代十國,多敗家皇帝外,社會甚至出現竹林七賢的荒唐現像,富三代方知食,大概如此才出現隋皇斬肉,耗時花刀功的名菜成了及後獅子頭的濫觴。
此品份量遠較獅子頭精緻,主理人取一字骨下肉滑而帶脂肪的部份,把肉筋細斬成漿,然後搓成小丸子,入口即溶而肉味極為濃郁,再加上脂肪釋出的「邪惡」滋味,風味絕不遜大吞腩魚腩、A5和牛等名貴食材,師傅為一口吃掉的雋品花上八小時製作,還未計熬高湯的百斤材料,有幸嘗到此獨家料理,是人生最大幸福之一。

P.S主理著我替菜起名,苦思數天,想出了~清燉御丸
吃一口文化真的不簡單,與第二代主理人商議後,定下了十月二十九日一同來這間沒有被傳媒報導過、公開飲食網站亦無資的精品粵菜,品嘗與及公子飯堂限定料理,大家可有興趣?

2015-11-25
  • 胡椒蟹,鹽焗雞