今日放工突然好想食點心。上#openrice 揾到呢間#鋿晶館 。記得之前係#上環 行#永安百貨 附近見過佢。不過今日我就去間近我嘅#荃灣 分店食食佢。上網見佢話係日本嘅高級餐廳做左好多年,之後番香港就做米芝蓮酒店嘅主管。所以到啲點心都有番啲期待。想知啲點心整得好唔好,就一定要試下腸粉同蝦餃。💋#蝦餃作為一個老母好鐘意飲茶嘅女兒,我都會成日去下唔同酒店飲茶。佢依間嘅蝦餃,真係有酒店嘅質素。先講個皮,薄而唔爛,仍然好有texture. 蝦有兩三隻爽口大蝦係入面。所以你見到個size 真係好大隻。高質!💋#脆蘿蔔腸粉依個蘿蔔腸粉我第一次見。佢就好似腸粉皮包住加左少少辣味嘅蘿蔔絲酥,外脆內軟。腸粉皮亦到做得好岀色,唔軟爛。💋黑松露北菇#燒賣皇最怕燒賣入面包左勁多肥膏。但依個燒賣食落一啲都唔油膩。入面嘅肉打到好綿滑,北菇好香,加上黑松露,成個口都係菇味。💋鮮蝦菜苗餃餃入面嘅菜苗仲係好新鮮。一定係即叫即包先會有依種菜味。如果係提早整定嘅雪藏貨,啲菜會變到好淋。由此睇得岀佢嘅點心係自家制。總括嚟講,性價比好高。下次想食點心,我會再嚟依家幫襯。同類型#點心店 ,我覺得完勝#添好運 。

💋#蝦餃
蝦餃