1K
2018-07-06 230 瀏覽
睇過好多人介紹呢間位於大圍嘅餐廳,啲包包好吸引,賣相又掂,成日都話想黎。可惜我住得遠,入黎又真係唔多方便,等到最近終於的起心肝搵個假期坐車過黎。鋪面較細,座位約十零個,週六要等位,大約等左廿分鐘,都算可以接受裝潢簡約,以木色為主,撇除會同街外人對視嘅尷尬,其實坐窗邊有少少自然光都幾舒適。廚房半開放式,可以見到店員即時製作,餐點以輕食為主,唔會有油煙味。餐牌選擇唔多,有自家製手作麵包、蛋糕、全日早餐、吐司為主;除左咖啡,亦有梳打、花茶等,人均消費約一百蚊。以小店黎計,價錢有點小貴。知道呢度嘅麵包自家製,加上評語唔錯,幾期待嘅。黑椒馬鈴薯芝士貝果 $38雖然稱唔上貝果控,但間中都會想食,當日呢款並唔係我目標,不過其他款賣哂,冇得揀。定價比平時光顧嘅網店當然係高啲,始終係實體店,但味道絕對係我杯茶,好慶幸買到最後一個呢點單後再將貝果加熱,脹卜卜新鮮熱辣,size唔細,面頭鋪左煙燻芝士焗製,仲有少少海鹽,唔係煙韌嘅類型,外脆內軟熟,唔會乾硬。餡料足,有黑椒馬鈴薯粒同兩款芝士,薯粒未係最腍身,芝味濃郁,口感味道豐富,好滿意全日早餐 $88有薯餅、炒滑蛋、煙肉、香腸、沙律、水果等,大家都知道全日早

黑椒馬鈴薯芝士貝果 $38

黑椒馬鈴薯芝士貝果

全日早餐 $88
薯餅、炒滑蛋、煙肉、香腸、沙律、水果等,大家都知道全日早餐食材簡單,冇乜花巧,個人認為即時製作真係基本,先對得住價錢。
味道唔錯,價錢都同一般all day breakfast差不多。薯餅香脆,香腸、煙肉亦唔會太油膩,炒蛋亦都夠滑溜,簡單美味。

全日早餐

Latte $35
杯碟精緻,拉花完整,容易入口。
Latte

荔枝蘋果梳打 $45
飲料單價較高,梳打亦都冇乜特別。
荔枝蘋果梳打
整體而言,都喜歡呢間小店,製作有誠意。不過亦係因為人手製,麵包類會賣完即止,加上有唔少熟客外帶,假日可要襯早過去呢
2018-06-24
黑椒馬鈴薯芝士貝果