久違地想大食一餐,最佳選擇就梗係食放題啦。喺放題集中地旺角入面,今次揀左呢間喺正地鐵站出口隔離嘅御滿屋日本料理。等左一陣已經可以入座,一入去會經過一個沙律bar、炸物bar仲有日式湯,喺等第一輪野食嚟之前出去拎一轉就啱啱好,可以食下啲清新嘅沙律開開胃。佢啲沙律菜好新鮮,口感爽脆,味道又帶清甜,再加少少魚籽同海螺,唔使任何dressing都好好食。佢另外仲有甜品櫃同飲品櫃可以任拎。個人認為食放題最緊要係魚生,呢度淨係魚生都已經有11款,仲要有係一般放題都好難見到嘅吞拿魚同大赤蝦,當然唔少得我最愛嘅三文魚、油甘魚同埋帶子。我每款都有叫哂嚟試,而佢上嘅數量同我哋叫嘅一樣,冇話偷工減料。而且刺身全部都好肥美,件件都厚切大大件。食落係有魚生嘅鮮甜味,絕無腥味或雪味,入口又滑脫脫同冰震嘅涼快感,我滿足到encore左三轉呀!除咗魚生,炸物都係唔可以缺少嘅一環。佢嘅炸物上到嚟都仲係熱辣辣燙口嘅,脆就唔洗講啦,佢仲要係外脆內軟,無論係炸蝦定蔬菜天婦羅,佢都keep到軟軟又juicy嘅內在。仲要配埋蘿蔔蓉同埋天婦羅醬汁,幫助解膩一流。我個人極度推薦佢嘅芝麻雞翼,佢炸得脆得嚟但係個雞皮一啲都唔厚,皮入面嘅
沙律菜配魚籽

刺身

除咗魚生,炸物都係唔可以缺少嘅一環。佢嘅炸物上到嚟都仲係熱辣辣燙口嘅,脆就唔洗講啦,佢仲要係外脆內軟,無論係炸蝦定蔬菜天婦羅,佢都keep到軟軟又juicy嘅內在。仲要配埋蘿蔔蓉同埋天婦羅醬汁,幫助解膩一流。我個人極度推薦佢嘅芝麻雞翼,佢炸得脆得嚟但係個雞皮一啲都唔厚,皮入面嘅雞肉又可以保留住啲雞油,真係好正。
天婦羅

串燒都唔遜色,有厚切嘅燒牛舌,係厚切呀!燒完都仲好軟冧,好易咬開。仲有燒蝦,鹽燒鹹鹹地咁再加彈牙嘅蝦肉,同刺身完全係兩種唔同嘅享受。
鹽燒牛舌
鹽燒海蝦

熱鍋叫左個牛肉壽喜燒同埋清酒煮蜆,壽喜燒嘅汁略嫌有啲太甜,但清酒煮蜆有驚喜到我。佢啲蜆肉粒粒都好飽滿又冇沙,而且個湯底好清好鮮,我見到隔離枱仲誇張到一次過叫三碗,嚟到必試呀!
清酒煮蜆

鐵板燒料理我哋食咗和風炒雞腎同埋牛柳粒,兩隻嘅醬汁味道有啲相似,都偏比較濃味。不過食下清淡嘅嘢都需要啲濃味嘅去衝擊下,所以感覺都唔係太差。
日式炒雞腎
日式炒牛柳粒

最後甜品淨係食咗雪糕。佢呢度有Häagen-Dazs雪糕食,仲要冇quota限制,又唔會剩係得雲呢拿、朱古力、士多啤梨呢啲咁單一又行嘅味揀,我食左個salted caramel cappuccino,成件事好滿足。
Häagen-Dazs雪糕
2021-10-18