今次同Daddy去咗喺大埔林村許願樹附近嘅荷華園景餐廳食lunch.入面環境好好,有小橋流水,橋下面又有錦鯉,餐枱旁邊仲有噴水池,可以聽住流水聲用餐,成個用餐環境好舒適,不過可惜天氣唔好,所以今次我哋唯有坐室內,室內嘅彩光都好好,而且好闊落。我哋每人叫咗一個set lunch,兩個人都揀咗周打魚忌廉湯,個湯好濃郁好足料,旁邊仲配咗塊好香嘅蒜蓉包。我爹哋叫咗一個美國安格斯肉眼扒(8oz) 都幾好食,肉質好,而且話五成熟就真係做到啱啱好五成熟,出街食牛最怕就係叫五成熟,嚟到切開係八九成熟。我自己就叫咗一個串燒牛小排配薯角,啲牛小排好大舊,好香牛肉味同燒烤味,而且肉質、口感好鬆軟,裏面仲有肉汁一啲都唔會乾,仲有個脆薯角,係我食過最脆薯角,咬落去每一啖都係有爽脆嘅聲音。我哋仲叫咗一個蜜糖芥茉肉丸做小食,個蜜糖芥茉溝埋啲肉丸嘅肉汁好香好惹味。甜品係原味梳乎厘,好香蛋味,唔會太甜,非常之鬆軟。整體嚟講係非常之滿意嘅,我最鍾意食就係個牛小排同埋梳乎厘,而且呢度環境非常之好,好適合過嚟拍拖,又或者幾個朋友舒舒服服咁傾吓偈,我爹哋食到一半已經話嚟緊親戚聚會Book呢度,試吓佢哋個晚餐。
周打魚忌廉湯
美國安格斯肉眼扒(8oz)
串燒牛小排配薯角
蜜糖芥末肉丸
甜品係原味梳乎厘,好香蛋味,唔會太甜,非常之鬆軟。
梳乎厘
2023-08-29
周打魚忌廉湯
美國安格斯肉眼扒(8oz)
串燒牛小排配薯角
蜜糖芥末肉丸