2018-09-16 181 瀏覽
好友約尖沙咀食鐵板燒,由揀餐廳到book檯均一手操持,話要俾嗰驚喜我窩~當晚跟住朋友來到亞士厘道,約近餐廳就約好奇,畢竟之前喺尖沙咀返咗幾年工,居然冇留意到😂一出lift見到大大嘅招牌,由職員帶位,有d私房菜嘅feel。確實,餐廳不算大,分咗幾個area,也有房,👨‍🍳廚師👩‍🍳會喺客人面前即席烹煮食物。當晚被安排嘅係一位風趣嘅男廚,經佢推介,我哋揀咗👇特選二人套餐。適時,職員送上熱毛巾和熱茶讓我們潔手及暖胃,非常貼心。首先送上三款starter山芋海膽    山芋嘅口感有d爽,但切面有d黏,上面鋪咗海膽,一啖過食落去,海膽嘅濃香與山芋嘅清新出奇地夾。杞子果仁沙律    杞子名目,各種果仁都好有益,沙律菜非常非常非常新鮮,無可挑剔嘅新鮮!芝士春卷我哋一邊食一邊望住師傅喺前面加芝士🙈🙈又愛又恨的萬惡芝士吖~外皮香脆,芝士軟心溶得啱啱好。嗰師傅有d怕醜 一邊食,一邊睇住佢烹調,從拆殼到上碟,都好用心。佢會因應我哋用餐進度而去適時準備下一道菜式。日本岩蠔配櫻花蝦櫻花蝦與蔥花下的蠔肉白滑肥美,入口爽甜,先嘗到陣陣鮮甜味,隨後淡淡的海水味及蠔味隨之而來,回韻悠長。中南非鮑魚配紫菜柚子汁鮮活、夠大

適時,職員送上熱毛巾和熱茶讓我們潔手及暖胃,非常貼心。
山芋海膽    杞子果仁沙律    芝士春卷

首先送上三款starter
山芋海膽
杞子果仁沙律
芝士春卷

嗰師傅有d怕醜

中南非鮑魚配紫菜柚子汁
鮮活、夠大隻嘅中南非鮑魚,望住師傅喺面前拆殼,以牛油煎得僅僅熟,落少少鹽調味,即成。鮑魚的鮮甜和爽脆,衝破牛油的包圍,在味蕾中慢慢散開。紫菜柚子汁新鮮解膩,連配菜嘅瓜菌都感覺渾然天成。

八爪魚酢物
用醋製成的酢物,有八爪魚刺身、青瓜粒、番茄粒等,醬汁十分醒胃,而且清去了前幾道菜餘下的油香味道,好讓味蕾作個休息。

日本A4和牛厚燒+牛舌心
以厚切形態喺鐵板上煎到嗞嗞聲,燒到微微焦香,鎖緊肉汁。切開依然見到粉嫩雪花紋,只溶喺口嘅感覺真係令人再三回味!相比A5,A4不易產生膩感,但又有足夠的甘香。
普遍都知道,牛舌邊位及舌根都不好吃,若將這些部位切除,剩下的牛舌心,則是美味可口,質爽而不韌。

小女子炒飯
顧著聊天,都沒有太注意師傅落了什麼配料。因為本人晚上戒食澱粉質,所以請師傅準備了一份。等炒飯送上,聞著炒飯香,又忍不住從朋友碗中要了兩勺🤣。果然值得破戒一試,炒至粒粒鬆散,配料豐富,調味恰到。

季節野菜

季節野菜
原來是芽菜~ 😂 對於不太喜歡芽菜的我,不過不失吧,很是爽甜~

紅豆抹茶小丸子配時令水果

紅豆抹茶小丸子配時令水果
全晚來講,如果要挑剔的話,應該就是這款甜品了,未能為是次用餐劃上一個完美的句號。抹茶小丸子是普通的粉圓但欠抹茶味。紅豆湯偏甜且呈稀水狀。兩片時令水果都不甜。

忽略甜品,非常滿意今晚的晚餐!感謝朋友的安排

2018-08-08
山芋海膽    杞子果仁沙律    芝士春卷