餐廳: 彩福皇宴 (京瑞廣場1期)
資訊:

2018-09-26 257 瀏覽
好友喺沙田石門返工,星期六上午仲要返工,所以就好友放工直接喺嗰頭飲茶。我比較早到,咁就先上酒樓攞左飛先,不過都唔需要等好耐就已經可以入坐。我地見到其中有張點心紙寫住榮譽金獎點心,我地就選左兩個得獎點心。黃金流沙包,不愧為得獎點心,真心值得推介。入面流沙餡好滑好CREAMY,甜度適中。芝心海皇千絲春卷 用上一條條如髮絲嘅麵條絲包成,入口非常香脆。煎芋頭糕足料,芋頭味香濃,質感挺實,唔會靠溝粉,煎得都好香口。雞扎我無食,不過齋睇嗰賣相都唔差。鯪魚肉煎釀虎皮椒煎得夠熱夠香,尤其係鯪魚肉果一邊,泛起金黃色而有點脆口,入口熱騰騰,鯪魚肉彈牙有鯪魚香,虎皮椒爽口,吃起來唔會太辣。椒鹽龍鬚炸得好脆,又唔會覺得油膩,食唔停口。蝦餃皇嘅皮做到薄身,中間嘅蝦肉鮮美爽彈好新鮮。四個人,埋單都只係三百頭,人均消費一舊水都唔洗,位置都頗鬆動,坐得都舒服,眞係週末有口福。

旋風黃金流沙包

芝心海皇千絲春卷

煎芋頭糕

海螺片雞扎
雞扎我無食,不過齋睇嗰賣相都唔差。

鯪魚肉煎釀虎皮椒

真味椒鹽龍鬚
椒鹽龍鬚炸得好脆,又唔會覺得油膩,食唔停口。

蝦餃皇
蝦餃皇嘅皮做到薄身,中間嘅蝦肉鮮美爽彈好新鮮。

2018-09-22