2023-11-14 1783 瀏覽
其實好幾個月都冇真正去品嚐私房菜, 有啲朋友仔知道我生日, 所以book咗間私房菜大家聚一聚食個晚餐兼且為我慶生!呢間私房菜嚟觀塘地鐵站大約三分鐘路程, 哈哈... 成日週圍捐窿捐罅嘅我當然唔會難搵啦!依一日正日生日嘅我好得閒, Booking係晚上六點, 幾個朋友未收工, 所以第一個攞位嘅係我, 應該係時間尚早所以進入第一個客人亦都係我。一坐低餐廳店員已經預先安排好座位仲做埋餐牌畀我哋睇, 果然真係招呼就到!六點鬆啲我個朋友whatsapp我, 叫我可以叫廚房上菜佢哋就到, 我同店員講朋友就到可以準備上菜, 店員回覆話即整即制準備好曬材料架啦! 等你朋友到齊先至上菜啦, 我心諗呢間私房菜應該好高效率唔使預先整定, 真係要畀幾個叻佢。講返今晚有咩食, 有六餸一飯一甜品 配上精美小食果然琳瑯滿目, 朋友到齊啦, 可以上菜!店員第一時間攞啲小食畀我哋食住先等上主菜, 一見到小菜就已經即時瞳孔放大, 講真真係好別緻, 有甜酸齋、 芝麻醬車厘茄蔬菜沙律, 仲有流心蛋黑魚子醬茄子, 配枝豆同埋雲耳, 每一樣都係一小碟, 睇得出個廚師係好有心機去做菜!今晚真係好有口福喇。食完曬啲小食終於上主菜嘅時

講返今晚有咩食, 有六餸一飯一甜品

食完曬啲小食終於上主菜嘅時刻到啦! 先嚟過慢煮海黃花魚豆醬配黑魚子, 舊黃花魚細細嚿望落去好似曬乾鹹魚食落口感都唔錯, 之後嚟咗兩個湯, 一個係龍躉配淮山另一個係意大利肝菌豚肉雞腳甘筍湯, 因為我唔食雞腳我揀咗個龍躉配淮山湯, 飲落好先甜好有火喉好好味!然後再嚟一個醬燒厚豚頰肉配柳丁汁青瓜絲, 啲豚肉切到一舊舊好似西多士咁燒出嚟又真係幾好味, 但係唔記得咗試過青瓜絲開頭仲以為係海蜇, 因為啲食物太過別緻只掛住影相唔記得食, 那個燒肋骨賣相也不錯好香口 及惹味, 至於哪個招牌菜王燻雞皮脆嫩滑好入味, 個魚香有機時菜應該係芥菜啲菜應該浸 浸咗好長時間嘅魚湯所以入曬味好特別, 個大紅大紫櫻花蝦炒飯食落好有口感好滿足, 今次呢個飯局嘅口感同味道果然值回票價值得推薦。

2023-11-06