2023-04-04 121 瀏覽
下雨天一行六人去行山,喺OpenRice見到呢間泰菜幾吸引就去咗銅鑼灣試吓,原本冇抱特別期望,不過卻有驚喜 我們點了火山排骨、咖喱三重奏配蒜蓉麵包粒、鹽燒鯽魚、串燒雞豬、泰式蛋包炒金邊粉和飛天椰菜苗,當然唔少得飲品啦,包括有芒果梳打、青檸梳打和柚子蜜。火山排骨(醬汁另上)因同行友人唔辣得,賣相麻麻,有啲似煲湯骨,不過食落又幾好味,軟硬適中,醬汁香辣,幾醒胃。咖喱三重奏配蒜蓉麵包粒 我覺得最精彩,一煲有齊紅黃綠咖喱,配蝦、青口、貝類、魷魚、炸魚柳、炸軟殼蟹和蔬菜。軟殼蟹大件又厚肉,綠咖喱集香濃滑於一身,用蒜蓉包點嚟食,好正。鹽燒鯽魚 魚肉軟滑鮮甜,唔會太鹹,配香辣醬汁又有另外一番風味。串燒雞豬各三串,唔似炭火燒嘅,不過肉質剛好,肉比其他店大少少,唔乾只係冇炭火燒過嘅香味,沙嗲醬夠香濃。泰式蛋包炒金邊粉 金邊粉味道正常,疍包有噱頭,疍皮略硬,不過上面啲蝦用茄汁炒過,有用心。飛天椰菜苗 應該係用麵醬和辣椒炒,夠野味。飲品甜度適中,芒果夠香。總括嚟講,今晚食物有驚喜,菜式有新鮮感,味道好!餐廳環境氣氛都幾好,牆畫繽紛,給人開心熱鬧感覺,環境唯一缺憾係男女共用一厠,內

飛天椰菜苗 應該係用麵醬和辣椒炒,夠野味。

飲品甜度適中,芒果夠香。

總括嚟講,今晚食物有驚喜,菜式有新鮮感,味道好!餐廳環境氣氛都幾好,牆畫繽紛,給人開心熱鬧感覺,環境唯一缺憾係男女共用一厠,內門不能上鎖,有女友人推門撞上正如厠之男客,極尷尬!

火山排骨醬汁另上
咖喱三重奏配蒜蓉包粒
鹽燒鯽魚
串燒雞豬
  • 火山排骨
  • 咖喱三重奏(配蒜蓉包粒)
  • 泰式串燒(半打)
  • 泰式蛋包炒金邊粉