2018-09-16 127 瀏覽
其實上次已經試過呢間鋪頭嘅雪糕,今次係假日就想輕輕鬆鬆試埋佢嘅下午茶tea set。如果食甜食既佢有五個選擇,其中價錢最貴嘅有一個係有兩杯野飲。我哋就要左呢一個日式雜錦輕食配飲品兩杯。不過提醒大家!我哋問店員飲品係咪只有餐牌個八樣,其實原來唔係!佢仲有抹茶薑茶同埋柚子等幾款飲品,只不過因為餐牌寫唔晒所以先至只有八項大家去到記得留意仲有其他飲品可以選擇唷!我哋都好好彩問聲咁就可以飲到鍾意嘅抹茶🍵!先講咗飲品我哋就叫咗抹茶拿鐵同埋泡沫咖啡都係要凍嘅。抹茶拿鐵真係好好飲,因為第一啖飲落去已經有好香濃嘅抹茶味道,帶點苦澀,咁嘅抹茶先係最好飲!另外裏面仲有少少紅豆,份量唔多唔少啱啱好,唔會話太多太甜,紅豆嘅小小甜配上抹茶本身的回甘,所以呢兩樣野通常都一齊就係咁解,得到平衡之後可以互相輝影。泡沫咖啡都好香濃幼滑,其實食咁多甜品飲返一啲唔係太甜嘅飲品就係最好,可以平衡返味蕾。咁個T set有六種嘢食。雪糕係可以揀綠茶、牛奶同埋混合。之前食過呢兩種味,覺得綠茶好食過牛奶🥛,原因都係同上邊講嘅一樣,而牛奶就太甜同埋牛奶味不足,不像北海道3·6牛乳,所以今次個雪糕都係要全綠茶味🍵😘另外個雪糕🍦上面仲有金箔
日式雜錦輕食

抹茶拿鐵

泡沫咖啡

咁個T set有六種嘢食。

另外個雪糕🍦上面仲有金箔😍雖然都知食完會排返出來,但真係第一食,有點照興奮🙇‍♀️咁都總算試過!
隔離就係有啲紅豆同埋小丸子好似之前食佢個雪糕上面嘅配料咁,小丸子一如以往咁in un!!!!!勁鍾意食😍😍😍😍不過可以多幾粒就好😋😋因為太♡!!再隔離就係綠茶芝士蛋糕🎂綠茶芝士比例平衡岩岩好。吾會大家搶大家風味。

而上邊就係配左哈密瓜🍈就算揀咗呢個set 都可以試到新鮮嘅哈密瓜!
之後隔離就係綠茶大福!!呢個係上次食雪糕冇揀到但一直都好想試嘅!!!果然好吃!我喜歡上面有d粉的糯米糍etc,佢入面咬開係普通糯米皮,不是整個也是抹茶皮,如果係成個都係綠茶整嘅就更加好。不過佢入邊嘅餡料好特別,因為有綠茶茶葉,茶葉通常苦不會用作煮食入撰,但選用呢個做餡料實在適🈴️,因為冇咗嗰種苦味反而有香濃嘅綠茶味做餡料好配合整個綠茶大福嘅主題!更加令佢成個好立體!
最後好嘅就係佢配左個咸食就係三文治🥪,因為如果全個都係甜品就會好膩。三文治本身有芝士同牛油果都好香滑,同埋最後先食三文治但都好脆。
一你開始話呢個係兩人份量餐,以為一定唔夠,但係其實食落都真係好夠,所以不用擔心喔~
今次仲可以坐到窗口位,看著出面的風景,好舒適。係呢個繁華的鬧市中,可以享受一絲寧靜。也是一種彌足珍貴。
日式雜錦輕食
抹茶拿鐵