餐廳: 尚御潮滷居
資訊:

2023-08-13 2291 瀏覽
首先想講講點解會搵工呢間小店食飯因為在YouTube 睇咗「三叔公園」介紹就上來OpenRice尋找這間食肆,有興趣可瀏覽以下頻道: https://youtu.be/03Ppr7dMdPQ講明跟著三叔去開餐,當然要食佢哋的推介食品啦!其實睇片時覺得好好味,好想即刻去食,但電話book位時,已經排到一個月之後了!令我更期待今晚這一餐。說老實他的地址真係要花點時間才找到。來到店後,發現店舖面積不算很大,約有5張四人枱加1張十人枱,上餸速度適中,因為我哋一行四人,被安排了一張四人四方枱,所以佢哋每次上送都會等妳上一個餸食得八八九九才上餸。第一度餸係醉鴿,非常入味,而且好香酒味第二度係凍鮑魚,無諗過隻鮑魚可以極得噉冧第三度係滷水鵝片拼墨魚,墨魚爽口,嘩個滷水鵝片,真係我食過噉多滷水鵝片嚟講最好味,佢啲滷水汁入晒味而且唔會得種死咸味,食落去真係好似「味吉陽一」噉要叫一句“好好味呀!”第四度係蠔餅,當初睇片時佢哋係噉話好Juicy唔明,炸物點Juicy,但自己食入口嗰刻就明白晒了!佢炸到外脆內軟,軟就係個蠔煮到剛剛熟仍然保留到蠔本身的水份第五度係炒飯,同枱食飯的朋友當中有唔食蔥嘅,佢哋一見到就話
首先想講講點解會搵工呢間小店食飯
講明跟著三叔去開餐,當然要食佢哋的推介食品啦!

說老實他的地址真係要花點時間才找到。
第一度餸係醉鴿,非常入味,而且好香酒味
第二度係凍鮑魚,無諗過隻鮑魚可以極得噉冧
第五度係炒飯,同枱食飯的朋友當中有唔食蔥嘅,佢哋一見到就話點解有噉多蔥,不過我哋每人都食了兩碗,而且佢哋食嗰陣亦無再話啲蔥,好似個飯已經將啲蔥融入了裡面一樣,佢哋仲一路食一路講好味
最後一個餸係醉鵝肝,佢哋話今晚個鵝肝將佢一向對鵝肝的印象顛覆咗,我以為會好油,點知嚟到食入口後,好滑好甜
最後要多謝三叔的好介紹,因為朋友同我都非常滿意今晚的食肆,嚟緊又睇吓跟唔跟到佢哋去開餐先。
宮廷醉鴿
凍鮑魚
滷水鵝片拼墨魚
蠔餅
炒飯
酒香鵝肝(半份)
2023-08-12
$276.75 (晚餐)
宮廷醉鴿
凍鮑魚
滷水鵝片拼墨魚
蠔餅
炒飯
酒香鵝肝(半份)
  • 酒香鵝肝
  • 滷水鵝片