2022-11-10 954 瀏覽
呢一日有幸跟馬會member朋友黎試下位於跑馬地馬場嘅著名外省菜餐廳「銅爵居」食飯。可能係會員餐廳嘅關係,Openrice上面介紹不多。不過anyways,都係好期待嘅!餐廳作為馬會會員嘅餐廳,裝修當然好grand啦,而服務亦幾好。而望住馬場跑道,對於鍾意跑馬嘅朋友一定好吸引。餐廳食物以外省菜為主,每道菜價錢頗貴。但由於唔係我請,無所謂啦我地一行四人,所以唔係叫左好多食物。第一道係皮薄餡靚嘅小籠包。第二道係牛肋骨,廚師煮得好入味好淋,值得一讚!第三道係荔枝肉:同平時嘅咕嚕肉唔同,佢入面釀左一舊馬蹄,食起上來口感好好,而且馬蹄清新解膩。唔錯!主食方面,我地叫左擔擔麵同刀削麵。兩樣嘢嘅麵底都係手工做,所以好彈牙!其中嘅擔擔麵湯底非常惹味,如果分量再多啲更佳冷盤方面,鱸魚凍好出色,師傅用左花椒去癖走魚腥味。正

我地一行四人,所以唔係叫左好多食物。
第一道係皮薄餡靚嘅小籠包。

第二道係牛肋骨,廚師煮得好入味好淋,值得一讚!

冷盤方面,鱸魚凍好出色,師傅用左花椒去癖走魚腥味。正

• 小籠包
  • 荔枝肉