2022-01-01 33 瀏覽
天氣一凍就想食d熱湯或者辣野暖下身,同朋友提起,原來佢都係咁諗,於是我哋就揾咗一間可以一次過滿足晒兩個願望嘅餐廳!想既有熱湯又有辣野,一於揀間川菜食酸菜魚😋見呢度好近我哋返工地點,即刻book位去食~我哋兩個人叫咗三個菜,有藤香雞、孜然羊肉同酸菜魚。🍴金湯酸菜魚🍴朋友都係鍾意食酸菜魚之人,叫咗小辣,朋友唔算食得好辣嘅都食到。點菜時店員有介紹提到魚湯係老闆每日用足料魚骨熬嘅,飲落酸得嚟帶少少辣同麻香,好好味✨除左表面睇到嘅魚片,撈起入面都仲有好多魚片,兩個人差d食唔晒!魚係用大鱸魚,每片魚肉都好厚身,而且唔霉有鮮味~除咗魚片仲有好多種菇同薯粉等做配料,即使3至4人分個份量都足夠!🍴藤香雞🍴未試過呢道菜,係店員嘅推介下當然要試吓~睇佢外表平平無奇,食落估唔到非常惹味,配飯一流!第一啖有好濃嘅花椒香味,唔會好辣,但之後就感覺到一陣舌頭麻痺,好過癮,最岩鐘意椒麻嘅人~🍴孜然羊肉🍴一上菜已經聞到好香,羊肉唔乾柴,食落有羊脂羶味。孜然調味啱啱好,唔會太過重手,成道菜好惹味!仲配6片麼麼皮包羊肉嚟食,塊皮好薄身,口感煙韌。兩種食法都好味,鍾意食羊羶味嘅一定要試😋第一次嚟樣樣都想試,咁食法都係人均二百

🍴金湯酸菜魚🍴

🍴藤香雞🍴
藤香雞

🍴孜然羊肉🍴
孜然羊肉

第一次嚟樣樣都想試,咁食法都係人均二百鬆d,兩個捧住個肚走🤣

藤香雞