2021-04-26 587 瀏覽
前幾日同朋友慶祝生日,我哋特意book咗係尖沙咀嘅黃店食生日飯🤤 估唔到第一次試呢間日本餐廳就咁有驚喜,特別係佢個日本海膽!😍打開Openrice,見到勁多人推薦呢個沙律,於是都嗌左一個嚟試下佢有幾好食🤨 估唔到勁多料,有各種唔同嘅刺身,三文魚、帶子、生蝦、八爪魚等等。但成個沙律最好食嘅都係佢個蕃茄,應該係日本蕃茄黎,食落超級鮮甜🤩刺身方面,店員介紹咗我哋食呢種蝦刺身,價錢都唔平🤔 上到嚟隻蝦頭仲識郁下郁下,超新鮮😳 食落口終於明佢點解咁貴,隻蝦超級爽口彈牙,仲有淡淡嘅鮮甜添,未試過嘅我哋都覺得好好食😋由於壽星最鍾意食海膽,於是我哋order咗一個由海膽同三文魚子組成嘅火山卷,估唔到餐廳仲好好咁準備咗生日牌比我哋慶生🥳 火山卷造型勁靚,仲有少少金箔係面,海膽係用咗日本海膽,食落超鮮甜😋 啲海膽同三文魚子仲要勁多,多到滿瀉,十分推介比鍾意食海膽嘅朋友仔😍食日本野當然唔少得甲羅燒,佢呢到嘅甲羅燒都幾多人嗌🤪 佢嘅蟹膏配咗隻超大隻嘅生蛋,撈勻之後再配埋烘過趣卜卜嘅多士仔食,好好味,不過如果撈飯食就仲正🤤我哋仲嗌咗一客雜錦天婦羅,有三條炸蝦天婦羅同一堆蔬菜天婦羅😬 蔬菜天婦羅有南瓜、茄子、青椒
鮨一沙律

花竹蝦刺身

火山卷

甲羅燒

雜錦天婦羅
我哋仲嗌咗一客雜錦天婦羅,有三條炸蝦天婦羅同一堆蔬菜天婦羅😬 蔬菜天婦羅有南瓜、茄子、青椒等,味道就正正常常,而個炸蝦就相當唔錯,炸粉好薄,但又炸得好脆🤓 入面嘅蝦大大條,一啲都唔故寒,好味👍🏻

三文魚親子手卷
另外,我哋仲嗌咗兩款手卷,其中一個係三文魚加三文魚子。佢嘅手卷並非我哋平時食開嗰種造型,反而有少少似壽司🤣 入面有兩大舊肥美嘅三文魚腩,再加埋又係滿到瀉嘅三文魚子,口感非常豐富,好滿足☺️

蟹肉蟹膏手卷
另一款就相對無咁出色啦,雖然佢面頭嘅料都唔少,特別係pat蟹膏🤪 但係佢上面加左唔同味嘅芝麻,令到食起上嚟反而少咗蟹膏原本嘅鮮味,不過由於啲蟹膏同蟹肉都好多,所以整體嚟講都算唔錯🙈

辣酒煮廣島蠔
呢個辣酒煮蠔都係其中一個我哋覺得好唔錯嘅菜式,事關佢啲蠔真係幾大隻幾creamy,連平時唔鍾意食蠔嘅朋友都覺得呢道菜好好味😋 配埋佢個辣辣哋嘅湯,同煮到腍哂嘅蘿蔔,食起上嚟好惹味,冬天食仲正🤩

🔸 鹽燒牛小排串 $58

最後,我哋明明食到好飽,但都想試試佢啲串燒🤣 呢個牛小排串牛味濃郁,可能係牛小排關係,口感比較有嚼勁,但又唔會好鞋好韌,點埋個芥末籽醬一齊食,非常夾😆

🔸 豚肉露筍卷 $35

而呢個就相對出色好多🤪 一黎佢嘅露荀非常嫩,我估用咗bb露荀,咬落仲好juicy,二黎佢個豚肉好腍下,食起上嚟一啲筋都無,配埋咁juicy嘅露荀一齊食,真係相當唔錯👍🏻

總括而言,️呢間日本餐廳相對性價比都好高下,價錢相宜,而食物又非常唔錯,私心推介佢個火山卷同花竹蝦刺身😍 未試過花竹蝦嘅真係要試一次!
生日
鮨一沙律