呢日忽然心血來潮想食台灣野,男朋友推介我試呢間「程班長台灣美食」! 「程班長台灣美食」係一間由台灣人經營嘅台式餐廳,各類台灣麵食、便當、夜市小食、台式飲品都可以係呢度搵到!食物質素相當高,價錢唔貴,真係又平又靚又正! 星期六餐廳開舖無耐我哋去到已經好多人,12點頭開始要等位~不過上菜速度都幾快,同埋餐廳裝修唔係適宜長坐嗰種,所以都唔會等好耐~ 🧡紅燒半筋半肉麵($55)試過好多間餐廳嘅台灣牛肉麵,我最鍾意呢間個湯頭,味道好香濃,但因為無落味精,所以飲落好舒服!牛肉都煮得好腍,好重牛香味,咁嘅質素先至$55,性價比相當高! 🧡蚵仔煎($36)佢個蚵仔煎真係不得不試,份量好大,煎得好香,蠔仔好鮮好嫩,入面夾咗勁多生菜,啖啖都可以食到,超正! 🧡泡菜香豆腐($28)泡菜酸甜解膩!香豆腐外脆內嫩,個醬好好味,配個豆腐一流! 🧡玉米起司蛋捲餅($36)呢間餐廳個蛋餅比較特別,餅皮係用手抓餅,個人就麻麻地鐘意,太dry同埋搶咗芝士味! 🧡山粉圓(跟餐+$10) 黑糖水沖山粉圓,唔會好甜,都幾潤喉!

紅燒半筋半肉麵

🧡紅燒半筋半肉麵($55)

蚵仔煎

🧡蚵仔煎($36)

泡菜香豆腐

🧡泡菜香豆腐($28)
泡菜酸甜解膩!香豆腐外脆內嫩,個醬好好味,配個豆腐一流!

玉米起司蛋捲餅

🧡玉米起司蛋捲餅($36)

山粉圓

🧡山粉圓(跟餐+$10)
糖水沖山粉圓,唔會好甜,都幾潤喉!
紅燒半筋半肉麵
蚵仔煎