2020-01-21 998 瀏覽
今日約左朋友係九龍灣食飯,朋友推薦呢間西餐廳,話好好食,所以收工就過左去淘大花園~係淘大都兜左一輪先搵到間鋪。。。好鬼大,又多唔同野食。因為我地都算早,7點前過到黎而且book左枱,愈食就愈full。。。就算平日夜晚黎都最好要book定枱安全啲呀!我見餐牌其實唔算好多選擇,主菜,飯,意粉之類,每種都係得幾款。反而又係cocktail個頁比較吸引我,不過今日唔想飲酒,下次先試~因為唔想諗既關係,我地揀左食二人餐。先黎日本池魚仔,佢炸得好香脆,外面乾身,唔會覺得油膩。調味ok,少少咸,其實都夠哂味。跟住係法式牛肉批,本來想食沙律既,但見未試過呢個牛肉批,所以就揀黎試試。個餡既牛肉都幾特別,佢似係將牛肉調味之後打成蓉整既。味道同口感都幾得意,帶少少香草味,又有啲似肉餅。不過酥皮麻麻,太淋了。食完兩個前菜之後就黎左湯同餐包。是日餐湯係南瓜湯,南瓜味幾重,入口算滑,但入面仲有少少南瓜蓉,我幾鐘意呢個湯。包方面夠熱,中間位仲係軟熟,而且係蒜蓉包黎添,好食!主菜我地揀左香草薄荷汁焗法式燒羊架,呢個好好食!我揀左7成熟,佢煮得岩岩好,肉質又好,唔會鞋,仲有啲彈性。而且佢羊既膻味係比較重,呢點我好鐘意。

日本池魚仔

法式牛肉批

香草薄荷汁焗法式燒羊架

主菜我地揀左香草薄荷汁焗法式燒羊架,呢個好好食!我揀左7成熟,佢煮得岩岩好,肉質又好,唔會鞋,仲有啲彈性。而且佢羊既膻味係比較重,呢點我好鐘意。但係唔鐘意膻味既朋友都絕對無問題,因為佢個薄荷汁真係可以將羊既膻味降低左好多,好勁。不過我鐘意羊膻味既關係,我就要整走佢啦哈哈。

夏威夷安格斯牛肉漢堡

另外我地仲揀左夏威夷安格斯牛肉漢堡,一黎到就覺得好厚實!佢既牛肉都算多汁,牛味都頗重,而且口感幾好。出面啲漢堡包好多時塊肉都比較鞋,但佢完全唔會。加上入面有塊菠蘿,可以幫手解下膩,幫助消化~粗薯條正常發揮~~~

簡單一杯走甜凍檸茶解膩作結~

2020-01-20
日本池魚仔