2024-04-17 473 瀏覽
上次食完鐵板燒lunch 後,完全燒起咗我既鐵板魂,咁啱朋友都話好耐無食鐵板燒,所以就約埋一齊去食,今次朋友揀咗銅鑼灣呢間性價比高鐵板燒,餐應位於銅鑼灣鬧市,地點方便,出港鐵站行4分鐘就到,好方便! 餐廳以黑色為主色調,型格十足,而全部座位都是鐵板燒吧枱位,確保每位客人都可以好好欣賞師傅的手藝,而且座位舒適寬敞,坐著享受一頓美味的鐵板燒😋廳有2款鐵板燒套餐,我地就揀咗788/位的,因為消費滿$1500可以送一隻西澳龍蝦,加少少錢食得豐富D又有龍蝦,當然不可以錯過啦~ 🌟前菜: 先來前菜開胃一下,前菜有水雲菜配秋葵、水雲菜微酸,打開你的味蕾;另外還有水果蕃茄沙律,清新爽脆。 🌟西澳龍蝦 大大隻的西澳龍蝦,師傅很快的手起刀落就將其拆骨起肉,龍蝦大隻厚肉,肉質鮮甜,爽口彈牙👍🏻 🌟北海道帆立貝 師傅將北海道帆立貝兩面香煎,帶微微香脆,而內裏肉質保持細嫩,配上菠菜忌廉汁,濃厚creamy。🌟銀鱈魚 銀鱈魚油分充足,香煎後油香滿滿,而肉質嫩滑,魚皮師傅煎得非常脆,一脆一嫩,口感層次豐富,再配上野菌汁增加香氣。 🌟南非飽魚鮑魚新鮮厚肉,肉質彈牙爽甜,配上乾瑤柱松葉蟹芡汁,鮮味盡現。🌟鵝肝配意
🌟前菜:
🌟西澳龍蝦
🌟北海道帆立貝
🌟銀鱈魚
🌟南非飽魚
🌟鵝肝配意大利黑醋,焦糖蘋果
很久沒有吃鵝肝,鵝肝煎得外脆內嫩,油份滿滿,入口甘香即溶,非常美味。師傅再配上焦糖蘋果作底,增加一點香甜爽脆,豐富口感之餘亦減少油膩感,伴碟是意大利黑醋,增加鵝肝的香味,也可以解膩。
🌟厚燒牛舌,鹿兒島和牛
餐廳設計除厚燒牛肉外,還有牛舌,一次過食晒2個部位,牛舌燒得juicy,軟嫩彈牙;而鹿兒島和牛則厚燒,牛肉油花平均,牛味充足,外層煎得焦香微脆,內裏仲保持軟嫩,脂香濃郁,口感跟牛舌大不同。
🌟龍蝦麵豉湯
加上龍蝦頭去煮的麵豉湯滿滿的鮮甜味道,非常的清甜好味
🌟炒野菜
🌟炒飯
鐵板燒必定食炒飯,這裏炒飯炒得粒粒分明,乾身好味😋
🍮焦糖多士,奶凍
吃完主菜當然最後要有一個甜品才完滿,甜品分別是焦糖多士及奶凍,焦糖化的多士香甜脆身,配上冰凍幼滑的奶凍,一絕。
🍻生啤
食鐵板燒當然要叫杯凍飲,清酒、生啤、梅酒、highball、非酒精飲品等選擇也不少,我當然就點生啤啦,cheers!
  • 焦糖多士
  • 鵝肝