2020-11-14 1698 瀏覽
灣仔有間隱士西餐廳,係正船街35號尾尾的位置,唔係有人帶我去都唔知,這個街尾位置有間咁靚嘅西餐廳。到底有幾靚?首先門口有個小露台位掛曬燈飾,又有高台位比人飲野chill下,打卡又得真係位置一流架。入到餐廳,原來餐廳的佈置都偏向歐陸風,柔和的燈光,木頭門,吊燈,酒的擺設,都十分有氣氛,而且fusion 西餐為主,我們也是點了這裡出名的fusion 菜式。因為外國人居多的關係,餐牌是全英文,我們點了daily soup , 例湯是濃郁的龍蝦湯,面頭有碎麵包沾著吃,味道很不錯。前菜是beef and feta salad, 這個沙拉是超有特色超好吃,我似乎沒有吃過這麼有特色的沙拉🥗,有賣相,裡面有營養爆燈的瓜子,蘋果,牛肉等等,大家必須試試。再來是fish papillote, 這個魚有檸檬,瓜類鋪面焗的,味道新嫩,魚肉口感嫩滑,做得不錯的一道fusion 菜。再點了一份daily spaghetti 🍝, 唔好睇佢係一個普通嘅肉醬意粉,面頭有好多芝士碎碎,是靚芝士來的,熱辣辣嘅意粉混芝士片一齊食,令到整個意粉都充滿了靈魂,超好吃的啦。食咗咁多好嘢,又點少得甜品呀,最後來一個檸檬撻,檸檬撻亦
食咗咁多好嘢,又點少得甜品呀,最後來一個檸檬撻,檸檬撻亦都係誠意推介,面頭有啲藍梅,有啲cream,檸檬🍋tart酸酸甜甜真係令到成個晚餐畫上一個完美嘅句號。
2020-10-20