餐廳: Fat Belly Butcher & Gin House
資訊:

2024-02-22 899 瀏覽
要食好味有誠意嘅牛扒,都唔一定要去高級扒房,其實一啲隱世嘅小店都可以做得好出色。呢間 Fat Belly Butcher & Gin House 夜晚會分成兩輪,而今次我就食第一輪,入嚟見到個肉櫃,有好多唔同嘅部位同重量可以選擇。我地先嚟點左個 New England Clam Chowder,入口奶香味濃厚之餘海鮮亦都相當豐富,口感唔會過稀或者過渴,調味亦啱啱好,唔會過咸。而麵包更加係誠意十足,食西餐麵包最緊要就係夠熱,呢個麵包拎上手至麵包內部都係熱辣辣,而且好軟熟好有麥香味,搽埋牛油食真係無得彈。牛扒方面,我地就分別揀左 US Prime Dry Aged 45 Days Ribeye 同 Argentina Black Angus Prime Tenderlo ,而生熟情度就要叫咗 medium rare。兩款嘅牛嘅烹調時間都掌握得好好,而且有充份嘅 rest time,因此切開嘅時侯唔會成碟血水,食落口就更加鮮嫩多汁,而且牛味十分濃郁,入口好鬆軟。同時表面烤得好乾爽,仲有微微嘅炭香味,真係超正。Side Dish 同樣係据扒時重要嘅一環:🍟Beef Fat Fries with

Side Dish 同樣係据扒時重要嘅一環:

🍟Beef Fat Fries with Garlic Sprice & Herbs
薯條炸得香口夠熱,入口外香內軟,帶點牛嘅清香,配埋香草碎很不錯。

🍄Grilled Protobello Mushroom
菇烤得好香,佢烤嘅過程已經抽乾菇本身嘅水份,因此食落口菇味更加濃郁。

🥔Daily Potatoes
薯仔同樣烤得好香,軟綿綿而唔會爛溶溶,連表皮一齊烤,入口更添一份質感同香味。

🐮🍚Mini Beef Rice
牛飯呢個真係超級有驚艷,細細一碗飯滿滿牛肉嘅香味。完全咁善用咗平時切牛嘅頭頭尾尾,牛肉粹入口即溶而牛肉煮成嘅汁充份被米飯吸收,配菜都有主菜嘅風範,超級好味。

一餐完美嘅西餐當然要食埋甜品啦。

Classic Apple Crumble
餅底十分之鬆脆,混合埋肉桂同埋蘋果粒,每一啖都食到蘋果同餅嘅口感,味道香甜。表面除左有球雪糕,仲有個細細個嘅蘋果仔,十分特別。

Seasonal Fruit Creme Brulee
燉蛋十分之滑,表面嘅焦糖夠脆而唔會過濃,十分出色。