2022-07-05 85 瀏覽
網上搵到長沙灣肉肉強食 by 鋒膳 有抵食扒餐,全日冇加一,用料講究,挑選紐西蘭 Affco牛肉及美國大草原自然豬扒等無激素肉類,堅持絕不採用鬆肉粉及食粉醃製。吸引到我和同事放工過嚟試吓!餐廳內裏的佈置有點懷舊感,最熟識係卡座和紅白格仔枱布,令人勾起少年回憶。紐西蘭羊架用熱辣辣鐵板盛載上枱,有三大塊份量十足,紐西蘭羊是草飼羊隻及天然放牧,無使用激素,肉質鮮嫩,倒入黑椒汁即時香氣四溢,(可選醬汁,黑椒或洋蔥或蒜蓉汁),辣辣哋好惹味,配咗薯條好香脆。鐵板餐美國雞扒,大大塊雞扒厚身肉嫩,配黑椒汁和意粉,啖啖肉越食越滋味!加22蚊升級做套餐,就包埋餐湯、牛油餐包、白飯/意粉/薯條、餐飲同甜品(雪糕或啫喱)。我最鍾意佢哋嘅忌廉湯,有粟米和磨菇,口感好creamy!紅豆冰,紅豆煮得夠淋身,仲唔會過甜,仲有陣陣煉奶香!雲呢拿雪糕滑溜,不會太甜。芝士漢堡包,漢堡扒以 Affco 牛柳、西冷同肉眼 攪碎而成。並混以自家調味料、洋蔥及蛋。漢堡扒肉汁豐富,配埋香濃幼滑嘅半溶芝士和鬆軟嘅包,重有香脆薯角,真係好滿足。

紅豆冰,紅豆煮得夠淋身,仲唔會過甜,
仲有陣陣煉奶香!

雲呢拿雪糕滑溜,不會太甜。