2022-01-25 378 瀏覽
譽麵坊相信住土瓜灣既朋友一定會識呢間麵店。中學果陣有同學帶過我黎食,之後就變咗我係土瓜灣成日去既飯堂。 餐廳格局都係一般面店咁,座位比較密集,有時可能要對住餐廳既貨食野添,不過呢啲都係街坊小店特色黎既。一打開門就已聞到果浸炸雞同南乳既香味。咁多年我都係叫2味野既姐,一係雞球撈粗,一係雞球米線,因為雞球真係好好食。當然佢都有其他野,例如炸墨魚餅,豬頸肉等等。。。今次我就揀雞球撈粗。雞球份量好大份,一碟有大概5大件。雞球炸得非常香脆,而入面亦非常juicy,食得出係即叫即炸既。大家食既時候一定要小心,因為真係好新熱架。而南乳醬係分開上既,咁大家就可以因應個人喜好點或唔點。雞球配南乳醬多咗份咸香味,令雞球更添風味!粗面既鹼水味都重,但由於粗面都有南乳醬撈過,所以都蓋得住浸味。唯一問題係炸雞同粗面都係同一個味,食到最後會有啲膩。不過40零蚊,有咁既質素同份量,絕對物超所值!
譽麵坊