在北角地鐵站附近,無意間發現一間超好食嘅燒味小店,呢間<炯記餐室>,除咗有一般嘅燒味,例如叉燒、燒腩仔、油雞、切雞之外,仲有秘製嘅煙燻燒鵝同埋手撕雞,比一般嘅燒味店更加多選擇。<叉燒、燒腩仔雙拼配鵝油撈麵>叉燒蜜汁味非常濃厚,而且唔會好肥,肥瘦度適中,咬落去又軟又腍,非常好食。燒腩仔個皮特別脆,咬落去有少少脂肪,食得出係高質素嘅五花腩肉,非常美味。<秘製煙燻燒鵝配鵝油撈麵>煙燻燒鵝我哋加咗10蚊要鵝胸肉,入口啖啖肉,外皮烤得又脆又香,帶有微微嘅煙燻香味。另一個主角就係呢度嘅鵝油撈麵,餐廳用上粗麵,油香感十足,麵質咬落去又滑又彈牙,而且份量充足,滿滿一大碗,絕對係抵食又好食!!~<手撕雞配腸粉>從來未試過手撕雞原來係可以同腸粉來一個絕配,手撕雞雞肉非常之嫩滑,配有麻油嘅香味,上面仲放有粒粒嘅芝麻,配埋下邊墊底嘅滑滑腸粉,加埋甜醬同埋麻醬,非常好食,絕對值得推薦!!~<蠔油冬菇配菜心>呢個蠔油冬菇配菜心只係20蚊,價格嚟講真係非常之抵,估唔到佢仲有好多菜心同埋唔少嘅冬菇仔,抵食又好食。加五蚊仲可以配凍飲,真心抵

<叉燒、燒腩仔雙拼配鵝油撈麵>

<秘製煙燻燒鵝配鵝油撈麵>

<手撕雞配腸粉>

<蠔油冬菇配菜心>

加五蚊仲可以配凍飲,真心抵飲,我哋叫咗兩杯凍奶茶,味道正常。

呢一餐飯,雖然係所費無幾,但絕對相當超值,抵食夾大件。

以燒味餐廳嚟講,呢度雖然地方唔算好大,但係環境相當之企理乾淨,而且人流不算太多,坐得非常舒服。整體來講,令人滿意!~

• 手撕雞配腸粉
  • 秘製煙燻燒鵝配鵝油撈麵