2023-03-14 185 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店 📍旺角彌敦道726號17樓📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━寫呢篇嘅時候發現 原來我未出日本嘅吉列牛post 可以期待之後對比~ 今次就試咗香港都算幾出名嘅吉列牛專門店 而呢間特別之處在於仲有忌廉烏冬食🤩 我地兩個人嗌咗一個二人set ($256 +10%) 再加小食 跟餐轉特飲會平20蚊~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥩 吉列牛定食▶︎ 吉列牛切好件 醬汁有綠色嘅芥末沙律醬 燒汁 同芥辣 另外配有白飯 飯素 味噌湯 胡麻醬豆腐 番茄仔 ▶︎ 牛嘅分量適中 外衣頗薄 內裡色澤同脂肪分佈都幾好👍🏻▶︎ 食落都重油香 熟度自己控制所以唔會太軟or太韌 ▶︎ 醬汁同配料都正常發揮 值得一提嘅係飯都做到粒粒分明 幾難得😙好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 咖喱忌廉烏冬(雞)▶︎ 上檯只見白雪雪一片 忌廉下面就有雞件 西藍花 洋蔥 蘑菇 烏冬▶︎ 烏冬尚有啲嚼口 配上忌廉感覺好滑溜 其他配料就正常發揮~▶︎ 睇落好重口 但其實忌廉味同咖喱味都唔會好重 食到最後都唔會
吉列牛忌廉烏冬專門店

▶︎ 食落都重油香 熟度自己控制所以唔會太軟or太韌
好味指數:●●●●◯
吉列牛定食

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍜 咖喱忌廉烏冬(雞)
▶︎ 睇落好重口 但其實忌廉味同咖喱味都唔會好重 食到最後都唔會太漏👌🏻
好味指數:●●●◐◯
咖喱忌廉烏冬

🐔 kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼 $68 +10%
▶︎ 單骨炸雞翼 配上蜜糖 分量都幾大~
▶︎ 底部全部都係蜜糖 所以可以點嚟食 唔驚甜味唔夠😙
好味指數:●●●◐◯