Cambo ขุนทอง (The ONE)

2018-02-09 216 瀏覽
朋友係The One附近番工,間中都會去The One食飯,今日揀左食泰國野。呢間泰菜星期六、日都見有唔少人等位,所以事前訂左枱。一到步就立刻安排我地入坐,係窗邊的位置,可以望到街景。因爲天氣凍,所以都叫多一啲辣既餸,有活蝦刺生、生菜包、泰式炒通菜、冬蔭公、明爐烏頭同大蜆鍋。先黎冷盤,活蝦刺生~蝦肉好結實,有蒜香同酸酸辣辣,而且辣味剛剛好。之後係每次泰菜必點既,泰式炒通菜~因為比較喜歡食濃味既炒菜,所以點左泰式,另外有三種炒法,蒜蓉炒、咸魚炒同清炒,唔食得辣同小朋友都可以多幾個選擇。另外生菜豬肉包~豬肉粒粒分明,唔柴,除左有生菜,仲可以伴青瓜同豆角。冬蔭公~有唔少大頭蝦同蕃茄,跟明爐上,食晒前菜都仲熱辣辣。之後係明爐大蜆鍋~果然好大隻,加上香茅、芹菜、仲有粉絲,份量十足。最後,明爐烏頭鍋~冬天食非常暖胃,啖啖魚肉,再加上辣汁,唔會覺得濟。另外,呢度有不同泰式甜品,忍唔住叫左一碟芒果糯米飯。有紫糯米同糯米,兩個人食剛剛好。除左食物,呢度既員工服務不錯,外籍員工非常熱情。

活蝦刺生

先黎冷盤,活蝦刺生~
蝦肉好結實,有蒜香同酸酸辣辣,而且辣味剛剛好。
泰式炒通菜

之後係每次泰菜必點既,泰式炒通菜~
生菜包

另外生菜豬肉包~
豬肉粒粒分明,唔柴,除左有生菜,仲可以伴青瓜同豆角。
冬蔭公

冬蔭公~
有唔少大頭蝦同蕃茄,跟明爐上,食晒前菜都仲熱辣辣。
明爐大蜆鍋

之後係明爐大蜆鍋~
果然好大隻,加上香茅、芹菜、仲有粉絲,份量十足。
明爐烏頭

最後,明爐烏頭鍋~
冬天食非常暖胃,啖啖魚肉,再加上辣汁,唔會覺得濟。
芒果糯米飯

除左食物,呢度既員工服務不錯,外籍員工非常熱情。
活蝦刺生
泰式炒通菜