同朋友去銅鑼灣新開張嘅激安前,就梗係要先醫飽個肚啦。我哋去咗試船街嘅新餐廳「Flagship」,網上見人推介幾正咁,去到先知而家只係試業中,招牌都未正式掛上😳。不過餐廳已經做緊生意喇,晚上七點鐘左右入座率有八、九成!大家都係會捐窿捐罅搵食嘅同道中人😜。環境幾舒服,令人感覺輕鬆,樓面面積唔大,但勝在有兩層,樓上好適合Book嚟開Party。講返食物先,餐廳主打西餐🍽,但應該無話係偏向英式定法式等。選擇唔算特別多,前菜、主菜同甜品各有幾款選擇,價錢屬中等水平。Beets and Feta Salad($128),呢碟紅菜頭希臘芝士沙律夠晒特別,佢有別於其他餐廳慣常嘅田園沙律或者凱撒沙律,因為主角係用上紅菜頭💜。我其實都幾鍾意食紅菜頭,但就唔係成日食到。紅菜頭味道甜甜地、口感爽爽地,再搭配埋較清淡嘅希臘芝士同唔膩嘅醬汁,成個組合好新清,唔係單靠酸味嚟令你開胃。Clams in Lemongrass Sauce with Bread($148),唔同國家都有煮蜆呢道菜,通常都好食,當然呢度亦唔例外。首先蜆嘅新鮮度、呎吋同份量均令人滿意,更重要嘅係個忌廉汁超好食😋!醬汁Creamy得嚟無令人有好
Beets and Feta Salad
Clams in Lemongrass Sauce with Bread($148),唔同國家都有煮蜆呢道菜,通常都好食,當然呢度亦唔例外。首先蜆嘅新鮮度、呎吋同份量均令人滿意,更重要嘅係個忌廉汁超好食😋!醬汁Creamy得嚟無令人有好厭好滯嘅感覺,勁想有多幾塊麵包食哂啲汁。
Pancetta Carbonara
Pancetta Carbonara($138),卡邦尼意粉看似簡單,但我覺得要整得好食一啲都唔易。出奇地呢碟意粉令人相當有驚喜,佢用上扁意粉,口感彈牙,並且非常掛汁。🥓配料方面,餐廳採用較厚切嘅煙肉粒,鹹香大大提升。醬汁更加係好食嘅關鍵,我最欣賞佢帶有少少酒味,從而令意粉變得無咁漏!
Chef Blended Beef Burger
Chef Blended Beef Burger($158),🍔漢堡包個賣相對比出面餐廳較為普通,唔太大個、又唔係好高好多層嗰種。不過食落我唔覺佢比Burger專門店嘅出品遜色,淨係塊麵包皮燒到脆脆的已經加哂分。餡料有最傳統嘅芝士、蕃茄、生菜同醬;不過估唔到個醬係辣㗎🌶,好惹味!
Chef Blended Beef Burger
漢堡扒超厚切,應該大約五至七成熟?所以食落好Juicy,🐮而且牛味濃郁。🍟伴碟嘅薯條係即炸,熱辣辣送上,搭配嘅醬汁同漢堡包個醬係一樣的,薯條本身亦都落咗啲黑椒。
Panna Cotta
Panna Cotta($68),我平日少食呢道甜品,所以無得作比較。不過佢又幾好食喎🤤,奶凍質感頗軟綿同幾滑,而且好香杏仁味。最正嘅係面頭有好多瓜子果實,加添嚼口。
Lemon Tart
Lemon Tart,呢個係餐廳請我哋食的,🍋兩件檸檬撻細細件好的骰,撻皮偏向似曲奇皮,所以脆脆的。檸檬餡唔會太酸,而上面黃色嘅忌廉好過癮,浸味似曾相識,但要大廚開估後先醒起係黃薑香料味🤣。
餐廳服務到位,全部店員都好友善。我哋仲感受到疑似老闆同大廚都真係好有心機想搞好餐廳。佢哋會同客人傾下偈,介紹菜式同收集意見😊。
總括嚟講,食物質素真係超高水準💯,最厲害之處係餐廳能夠讓平凡嘅菜式變得不一樣!呢晚同我食飯嘅朋友一向眼闊肚窄,但佢今日竟然開行Turbo食足一半就知有幾好食。再者,食物份量亦都唔少,男仔都夠食🙈。假若餐廳遲啲會同訂台App合作,有折頭的話可能會成為我嘅飯堂。
2020-07-07
Pancetta Carbonara