2K
2018-07-26 267 瀏覽
港島區名店達摩無緣一試,竟然深入新界開分店,機會黎喇﹗又會那麼多食客等位既?直頭要攞籌添喎,比以往旺左好幾倍。原來轉晒 menu 仲加左非常多新菜色、新小食、新湯底添,多摩墨魚汁拉麵、川崎喇沙拉麵、松川雞骨醬油拉麵、等等。而且加 $20 蚊可以無限追加配料?不過我夠飽喇。問問一位要等幾耐先,食自己有樣好,即刻有位唔洗等,請坐吧檯。為何點餐紙上印著達磨拉麵既?唔係達摩咩,錯體?火炙豚肩叉燒,真的跟西班牙黑毛豬上肩不分上下,高質豚肩肉,肥美不肥膩,極彈極香極濃豬甜味道,肉汁處處不乾不鞋不羶不膩,食到舔舔脷。炙燒豚腩叉燒,鹿兒島豚肉五花腩一模一樣的肥叉。雖不乾不鞋而帶滑,不幸油膩感太強,如果肩肉就清爽多了,彈牙有肉汁。沖繩墨汁餃子,又會煮那麼耐呢?拉麵一早給我消滅掉咯,還要再呆坐 5 分鐘。珊珊來遲的餃子終於到步,餃皮不香脆,落水太多喇,彷如白紙濕淋淋,既黏且黐牙,不喜歡。食不到肉既?只有菜的感覺,沒有墨汁鮮甜味道。而且蔥醬油太咸太濁,試一次便夠。沖繩豚肉餃子,比墨魚汁餃子香脆,兩面焦香微脆。不過油得可怕,油浸一樣!油地獄油淋淋漿住我的嘴仔,唯有用醋洗掉油感。餃皮厚到 pizza 餅底一樣,

沖繩豚肉餃子,比墨魚汁餃子香脆,兩面焦香微脆。不過油得可怕,油浸一樣!油地獄油淋淋漿住我的嘴仔,唯有用醋洗掉油感。餃皮厚到 pizza 餅底一樣,不喜歡!比鍋貼皮還要厚雖然兩面脆,但另兩又濕又腍又油囉。豚肉香甜味非常微弱,雖然有肉汁有水份但只是無味的汁。

吉列豬排,什麼豬排?香港係叫做豬扒!神推鬼擁不知道為何會落吉列豬扒,可能全神貫注想食肉掛。可否醃一醃塊豬扒呢?原味原味非常淡口,泛著原始天然無添加微弱豬肉甜味啊,結實彈彈。厚厚人造殼非常香脆,麵包糠味濃厚,我就是不愛吉列皮!細心去掉外殼再滾上咖哩湯淨食肉,味道蠻吸引,舒服多了。

芝士香草汁燒蠔,製作需時要壓軸最後出場!燙燙熱辣辣!殼就夠晒大喇,挑起望望發現蠔仔奀滋滋,瘦猛猛的蠔豉,照樣成粒啪啦!蠔味濃濃,感覺薄衣衣乾乾地。反而個芝士香草汁好味喎,黏滑味濃半溶芝士泛著誘惑咸香,還有陣陣清爽香草味,想要個稻庭手打烏冬撈撈去呢!

芝麻雞翼,油光四射立立令,雞皮跟芝麻索索聲,非常香脆喎!油膩感突出,炸到外層縮水乾爭爭,幸好內裡肉還嫩,味道單調,醃味平凡一般。

鹽燒雞皮,第一次食油淋淋又咸到死既燒雞皮,味道單調極致。師傅燒功利害,可以燒到鴛鴦不同質地。單邊燒烤那麼有趣?上面乾透薄脆、下面焗熟無燒過,滴晒油的濕濕雞皮,創意?

鹽燒鯖魚,洒上鮮檸汁帶出點點清新味道及香氣,簡單掃上甜醬油烤一烤上碟。天生魚味特濃,無細骨容易食,皮脆肉實微量肉汁,夠香口蠻不錯,食得一乾二淨。

七味雞軟骨,大量厚厚炸粉飽肚膩滯,格硬全部吞落肚。香脆炸粉包著黏黏油脂及卜卜脆軟骨,味道單調只有七味粉雞油,給我鮮檸或喼汁或果醋就更好。

清酒煮蜆,選用活蜆有誠意,普不是即食貨,讚讚。有點沙,有點過熟,烚到一開口就要即刻上碟出貨喇!湯汁有清酒甜有清爽蜆味但無清酒香,蜆肉半彈半韌。質素已勝多間食肆,滿意的。其實我都唔肚餓,食少少啦。一麵兩點,同一盅兩件咪一樣。

蒜蓉和牛粒,太和牛?未食過和牛咁瘦喎,完全無油潤感,結實有咬口又好多筋,炒得香噴噴全熟,可以生一點會嫩滑多一點。蒜蓉加醬油惹味香甜可口,芽菜爽甜無草青味,夾蒜同吃夾芽菜同吃,一樣美味無窮,使得我全數清晒。味道真心調得恰到好處好滿意,有牛味有肉汁係硬左少少。

無辣不歡的我,食拉麵梗係由辣食起啦,仲要食大辣!後生仔侍應再三叮囑堅辣架喎,不如食中辣好嗎?我想食大辣喎。明白,如果太辣可以送碗清湯您溝返淡架。後生仔真熱心又細心,還替我將背囊用竹籃裝好放係椅下面呢。

姫達摩辛辣拉麵激辛,當然食辣就要食最辣,走芽菜走蔥。冰涼玉子,味附蛋白醬油清香不濁,蛋黃甘甜味濃,黏黏漿漿最過癮。湯底滾滾送上,溫度剛好燙嘴燙舌最好食,使到食材發揮到極限,淋漓盡致!西班牙黑毛豬上肩,吃不出分別來,何謂西班牙黑毛豬上肩?跟火炙豚肩叉燒彷似同出一轍。落薄彈彈有嚼勁,脂肪位爽爽的,半肥瘦而油脂甘甜香口無比,豬味濃烈肉味非凡。

原來依舊圓碌碌肉鬆就係火藥玉,我仲諗會唔會係辣雞蛋添。將火藥玉辣肉醬搗碎跟拉麵合體,完全融合撈勻慢慢品嚐。嚥韌的肉鬆,微辛帶甜的味道,溶入湯汁及麵條中增添不少樂趣。我只愛硬拉麵,硬麵大愛!非常有嚼勁,帶湯力特強。

激辣湯汁特別黏稠,辣味沉實使我微微冒汗,夠刺激興奮!譚仔大麻辣第四級比達摩激辛更辣,所以我處理得綽綽有餘。讓麵捲著豚肩肉、讓麵捲著紫菜、讓麵捲著昆布木耳,掛上辣肉碎黏黏濃湯盡情吸啜,各種配搭層出不窮,多種享受,撞出不同美味驚喜,非常滿足!

鈴川達摩特上豚骨拉麵,普通湯硬麵走蔥走芽菜。侍應姐姐話本身無芽菜,講定無壞啦。粟米粒甜美多汁,連湯灌到嘴仔,卜卜脆爆開,甜汁滿溢。

嫩筍鮮爽,脆脆索索聲。昆布,海藻薄薄翠綠,索湯濕濕嘴嚼,清淡味道。木耳,脆脆的夾在拉麵間增加口感,食得更過癮。本菇,我的最愛!爽甜滑彈,菇味清甜無霉味。紫菜梗係浸湯搭載拉麵一齊食啦,咸香半脆半濕紫菜捲拉麵,別有一番風味。鹿兒島豚肉五花腩,五花腩真係堅肥,要睇師傅炆功如何喇。

肥膏炆成啫喱狀,油膩感覺強烈,滑嘟嘟跌入口跟鬆化瘦肉融合,豬味甜甜濃濃,油脂甘甜突出,肉汁輕滲,蠻可口不過好滯咯。西班牙黑毛豬上肩,食過翻尋味,執多劑先!鮮彈爽甜味濃可口,無可挑剔。

白雪雪豬骨湯濃郁厚厚,微滑帶黏,清香散發點點奶味,不可不飲多兩啖。追加蒜蓉添多一點味道,辛香且甜,十分醒腦開胃。硬麵,拉麵質地最緊要夠硬,熟而硬,不是生。大愛強勁嚼勁十分有咬口,結實麵條帶湯力比軟麵強,更多汁更濃味!

北海道 3.6 牛乳黑松露松葉蟹肉拉麵,濃湯硬麵走蔥。湯底比鈴川達摩特上豚骨拉麵更濃牛奶味道,質地更幼滑更濃稠。黏黏牛奶豬骨湯,強而有力牛奶香甜味道,堅似飲緊奶,但有豬骨味餘韻。西班牙黑毛豬上肩,失手的乾鞋並重,是但吞掉。

黑松露醬,完全無松露味道,貌似墨魚子喎。松葉蟹肉,雖然照片沒有蟹腳,但都抱有希望會否出現呢。最終登場的都只是肉碎,完全無味道,無蟹味、無鮮味、無甜味,鞋烚烚乾爭爭木屑,雪藏味道突出,浸滿湯食會好一點。

松川達摩拉麵,走蔥濃湯硬麵,何解醬油湯都是白色呢?用豬骨湯做膽後加醬油?顏色似麵豉湯喎。呷啖湯試試,味道散化濃濃豬骨湯帶少少醬油味,完全不是醬油湯那回事!東京醬油?失望不合格。麵不夠硬亦不彈,免強可以接受。肥美豚肉五花腩平凡一般,總好過瘦猛猛鞋叉燒薄切既。

高崎達摩豚骨拉麵,等我嘆個普通最基本豚骨湯先。豚骨湯竟然突飛猛進好味道超然美味?慢功出細貨,精雕細琢。豬骨濃湯頭兩三啖真心非常可口美味,飲極唔夠喉!到四五啖已經飽滯,飲多壞肚皮,少飲多滋味。

湯要趁熱,夠熱味道非常,越凍就越差,大打折扣喇。硬麵,拉麵質地最緊要夠硬,熟而硬,不是生。大愛強勁嚼勁十分有咬口,結實麵條帶湯力比軟麵強,更多汁更濃味!掛著濃湯捲著肉好、紫菜鮮筍好、本菇昆布好,滿意食得開心,津津有味。

越谷咖哩拉麵,幼麵豚肩叉燒加筍加蒜走蔥,追加 1 個雞蛋及火藥玉。依家無得揀麵質既?我要食超硬麵架喎。拉麵還未到,但追加既蛋及玉先到,我呆一呆,為之驚訝﹗收銀姐姐即見到便問侍應哥哥點可能這樣出架?一係拉麵先出,一係等埋拉麵一齊出架麻,留意啊。我都非常同意姐姐既見解,謝謝。還有我係寫加 1 隻蛋,何解得半個呢?

完全係即食日式咖哩包的味道,跟我係一田買既一模一樣。微辛微辣咖哩湯混入辣肉鬆,再讓結實幼麵帶進嘴仔,連同彈滑多汁的肩肉齊齊趙,每啖都快樂歡欣。咖哩汁湯厚身黏稠不水,辣味開胃醒神,心滿意足。

多摩達摩墨魚汁拉麵,曲粗麵豚角煮走蔥加筍加蒜。每次見到大大塊叉燒都使我諗起一蘭腳皮咁薄、腳皮咁細塊既乾鞋叉燒碎片。豚角煮厚切肥腩肉,一層瘦肉一層啫喱肥厚層層緊扣,靚靚年輪一樣。嫩滑啫喱油潤入口溶化,跟鬆軟瘦肉融合打得火熱,釋出無比濃郁醬油味道,頭幾口真的不錯,食多會膩,一塊夠晒喉,高質好味。

先黎淨飲幾啖墨魚汁湯底,質地水汪汪薄薄的,不厚不黏不漿不油,跟我經常食既鮮墨魚汁墨魚丸一樣充滿鮮甜味道喎!海鮮咸香突出濃厚,不過奇怪地越食越咸,趁熱食比較好味,所以大家要加速步伐喇!曲麵爽滑備置少少腍,雖然我只愛硬麵,幸好質地還滿意。曲曲的形狀可提升帶湯力,熱熱黝黑湯汁掛在麵條之間大力啜,一氣呵成全數吸到朱唇內,塞得脹卜卜,甜美醇厚大滿足!

炙燒芝士龍蝦拉麵,幼麵豚肩叉燒薄切半熟蛋蒜蓉鮮筍走蔥,無芽菜無椰菜真好,如果麵有硬度揀就更好!我要食超硬麵架,炙燒芝士龍蝦拉麵,居然係龍蝦湯黎喎,幾有趣!預左要等較長時間,早有心理準備無緊要。終於隆重登場,惹來周遭艷羨目光,搞到人家勁尷尬。結實帶滑的肩肉比肥腩清爽,濃濃龍蝦湯充滿龍蝦鮮味。大注夾起拉麵掛上濃湯捲著紫菜豚肩肉齊齊嘆,更豐富更冶味。麵質對我而言有點腍,還算滿意可口。

有龍蝦半隻,蝦肉都有匙羹那麼大,收 $128 蚊價錢合理,又肉又蛋又紫菜直頭超值咯。蝦肉鮮甜嚥韌欠爽彈滑溜感,輕微 overcook,可以將烹調時間縮短一點。蝦膏也不少,挖出來撈麵一齊食非常甘香,別有番風味。清新味道龍蝦湯飲晒都無問題,幾乎清晒一滴不漏,幸福啊!

櫻花水信玄餅,貌似啫喱,晶瑩剔透,十足掌上明珠。擺位細心精緻耀目,有設計有誠意。切開手感似大菜糕,撈上黑糖黃糖慢慢細味。十足十涼粉味道及質感,味道清爽冰涼不太甜。櫻花酸酸的,應該係酸梅來的。不愛甜的我都覺蠻不錯,不太嗆不太膩,飽餐一頓後來個靜態結尾,感覺舒服。

何解食到尾聲都唔比杯水我呢?要開聲先比,想渴死我咩!收錢姐姐聽到我話龍蝦拉麵好好食,表示話好滾動,連聲道謝,唔洗咁客氣啦,我都係以事論事。
火炙豚肩叉燒
炙燒豚腩叉燒