2015-09-18 1275 瀏覽
小弟住柴灣,成日都希望係呢頭可以搵到d好飲既咖啡店。星星呀太平洋呀嗰d連鎖式已經好耐無再幫襯。打算發掘下d 小舖支持下本地企業。撞下撞下俾我撞到呢間豆咖漿啡。但俾我發現呢間嘢老板跟本唔識沖咖啡,講真員工仲做得好過佢,但唔知點解佢又爭住沖咖啡,提提大家老闆係度嗰陣盡量避得過就避。ESPRESSO SINGLE SHOT 都可以沖到水汪汪成杯LONG BLACK 咁。好喇,唔飲ESPRESSO咁高要求,飲有奶既,打奶過熱飲唔落,D 奶俾佢打到過熱。已多次叫佢唔好OVERHEAT,但佢好似唔聽客戶要求咁。又試過見佢成杯咖啡放入steam wand 打熱咁過份都做得出,好唔好飲已唔評論喇,放奶以外既飲品入steam wand 打,其實會整塞支wand,入面塞左就會藏菌,變相飲嗰個即係搵命搏。唉。咁仲不特止,仲要乜咖啡都落奶精,自己做過飲食知咩事。係~ 加左奶精會香滑左,但奶精唔係奶,係內含不健康物質液體,好多國家都唔認可奶精為食物。已睇住佢落過好多次,但佢都唔認自己用奶精。大家即使幫襯都記住要開口叫佢走「啡奶」,如果唔係飲埋飲埋好多垃圾係身體,影響健康。最慘係好多人飲豆漿咖啡就因為唔想飲到乳糖

咁仲不特止,仲要乜咖啡都落奶精,自己做過飲食知咩事。係~ 加左奶精會香滑左,但奶精唔係奶,係內含不健康物質液體,好多國家都唔認可奶精為食物。已睇住佢落過好多次,但佢都唔認自己用奶精。大家即使幫襯都記住要開口叫佢走「啡奶」,如果唔係飲埋飲埋好多垃圾係身體,影響健康。最慘係好多人飲豆漿咖啡就因為唔想飲到乳糖,因為會敏感引致肚痛,但佢偏偏又加返奶精真係吹漲。仲有好多野都唔講喇,但總結兩個字可以講哂 - 亂來 !

最後,求求老細唔好再加奶精!
2015-09-18
10 分鐘 (外賣自取)