2018-03-24 524 瀏覽
今日好好彩,女友竟然肯陪我去太原街買玩具,咁我就買左好多戰利品啦!咁之後就到女友話叫我陪佢食好野啦!而係太原街附近,我就唸起QRE Plaza 啦!果棟大廈基本上係灣仔就愈來愈出名啦!再搵下openrice, 發覺御家e間餐廳都唔錯,咁就試下啦!一上到去,門面都唔錯,有個靚靚魚缸,裏面有龍蝦,有長腳蟹,有毛蟹等等,心唸正呀!咁之後就門口職員安排入座啦!咁餐廳場地非常優雅,坐得舒適,充滿正日本文化,中間有個壽司吧,而亦都放左好多日本酒,但係可惜我又揸左車,如果唔係一定試下d 清酒,咁我地就開始睇下個餐牌先!佢地餐牌都係以海鮮為主打,另外就重有d西餐,日本餐,都幾特別wor,一次過滿足晒幾個願望,如果一大班人去食野嘅時候就唔洗驚有意見分歧,唔食生野果d 就試下西餐law, 或者又可以一齊食下海鮮咁,唔錯唔錯。本身我同女友都想叫隻阿拉斯加蟹食呀!不過就太大隻啦,驚食唔晒,唯有下次多人d先啦!之後我地就叫左個2人餐啦!今次影相我搵埋剛剛太原街嘅戰利品,呀維尼,見到佢枱面都幾特別下,又筷子又刀叉咁,配合返佢地日本餐同西餐嘅特色。前菜係胡麻醬蕃茄沙律菜,好日本式嘅前菜,蕃茄好鮮甜,下面再加上d紅毛

胡麻醬蕃茄沙律

前菜係胡麻醬蕃茄沙律菜,好日本式嘅前菜,蕃茄好鮮甜,下面再加上d紅毛同羅文生菜等嘅沙律菜,d菜同蕃茄都好鮮甜,個蕃茄就去晒皮,雪到凍一凍,好正,個前菜都好開胃。
Sashimi

好啦,跟住就到刺身拼盤啦!拼盤主要就係有甜蝦,池魚同埋三文魚,望落去好似係好普通,但係其實食落去就係非常鮮甜,完全唔同出面食果d, 我就特別鍾意個甜蝦同埋池魚啦!池魚肉質緊實而爽口,略帶油香,而且味道鮮甜,而甜蝦蝦身以甜味作首,甜 蝦刺身則有粘粘的口感,蝦身就非常鮮味,而當你啜埋個蝦頭時候就更加鮮甜無比啦!總結e個併盤就係一個字,鮮!

壽司啦,分別係佐口魚裙邊壽司同埋油甘魚壽司,店員好細心咁樣叫我地食左個炙燒佐口魚裙邊壽司先,話係即燒呀!凍左就唔好食啦!咁我地就即刻食啦,佢表面就燒得剛剛好,燒到舊魚半熟,唔會話太乾同埋好大陣火燒味,表面醬油味道都剛剛好。之後就到油甘魚壽司啦!油甘魚顏色帶粉紅色,食落去都好鮮甜,絕對能夠媲美專業壽司店。
食完e幾道菜,感覺上都係一人一舊野食,都真係唔係好夠飽肚,但係就勝在好味,愈來愈期待果兩款西式主菜啦!
安格斯肉眼扒

好啦!跟住到安格斯出場啦!雖然餐牌寫係6oz, 但係感覺上都幾大舊,定係因為d薯蓉 墊底視覺上大碟左呢?!等我而家就試下先!首先就食薯蓉,食得出佢係人手壓薯仔整出黎呀!而唔係用果d薯蓉粉開呀!而且好香cream同埋牛油味!好味好味!到舊牛啦,我就order 左5成熟,師傅都煎得非常好,牛排中間重帶有血紅色,但係就唔係話血淋淋咁樣,食落去都好香牛味,有種入口即溶嘅口感,而且帶油花,口感最軟嫩,同埋自然。 同埋師傅都無咩落味去煎佢,只係之後點少少燒汁就好夠味啦!兩個人原來係剛剛好呀!
香煎大蝦香草意大利麵

跟住到意粉啦!香煎大蝦意大利粉,面頭有隻虎蝦,但係兩個人share都幾奇怪,不過食落去隻蝦都煎到好香,到意粉啦,意粉烚嘅時間控制得非常準確,麵質非常彈牙,而個汁都做得非常入味,食落去就重有d蕃茄乾,幾特別,好彩個意粉都幾大碟,最後兩個都飽晒啦!

最後就係甜品啦,今日係北海道牛乳布甸,賣相雖然係好似好簡單,但其實食落去真係好好好味喔!
,非常之香牛奶味,同埋口感非常好,我地兩個都清晒,下次我一定會黎試下隻蟹呀!
2018-03-19
胡麻醬蕃茄沙律