2017-05-05 166 瀏覽
難得踏足荃灣,又難得吉X家26週年紀念特價 - 牛肉飯做緊$26蚊碗,屈小姐話想有飯到肚,就問賴生食《樓下冰室》好丫定係《吉X家》好? 聰明既你一睇就知道屈小姐其實係想食《樓下冰室》啦於是,賴生就火速帶屈小姐到《樓下冰室》開餐啦 不過,由於晚市係繁忙時間,要安排入座加同人搭檯嫁,但要食好西就唯有將就下啦!(賴生心諗:仲好,可以坐屈小姐隔離)不過呢度既卡位比起正常餐廳既細,一男一女坐都有啲逼由於今次我地唔想咁heavy(其實因為岩岩掃完街),屈小姐叫左個素什錦蕃茄湯螺絲粉,而放棄左招牌鼓油皇雞脾啦,而賴生就叫左個焗豬扒飯屈小姐叫既 - 素什錦蕃茄螺絲粉(小辣):⭐️⭐️(2星)第一樣一定要講既係配料,餐牌上既素什錦寫住:腐皮、粟米、菇同時蔬,頭3樣都岩啦,但點解時蔬係咸酸菜黎既?我理解唔到囉!除左同蕃茄湯一啲都唔夾之外,更污染左個蕃茄湯,令蕃茄湯多左份格格不入既Up味!另一樣野係我地叫左小辣,但真係冇辣咁濟喎⋯⋯而且我地本身諗住可以有菜落下肚健康啲,點知好失望最後,個炒滑蛋⋯熟過頭! 佢可以拎到2星純粹係因為個蕃茄湯(未被咸酸菜破壞部份)都仲食得下,蕃茄味都夠濃!賴生就叫左 - 焗豬扒飯:⭐️
於是,賴生就火速帶屈小姐到《樓下冰室》開餐啦

(賴生心諗:仲好,可以坐屈小姐隔離
)不過呢度既卡位比起正常餐廳既細,一男一女坐都有啲逼

由於今次我地唔想咁heavy(其實因為岩岩掃完街
,而賴生就叫左個焗豬扒飯
素什錦蕃茄螺絲粉
屈小姐叫既 - 素什錦蕃茄螺絲粉(小辣):⭐️⭐️(2星)

好失望

焗豬扒飯
賴生就叫左 - 焗豬扒飯:⭐️⭐️⭐️(3.5星)

要讚一讚佢既豬扒好厚好大塊,一個飯用上塊半,好足料!而且煎得夠香同Juicy! Yummy!

另一樣要讚既係佢個炒飯底 - 超多蛋絲!

可惜只有蛋絲,味道同口感都欠缺層次,硬係差少少咁⋯如果加上磨菇、雜豆,洋蔥同菠蘿等等配料,加上磨菇獨有既香味,洋蔥既甜味,菠蘿既酸味同雜豆既口感⋯就會好食好多啦! 所以整體上 - 我地prefer大X樂既一哥焗豬多啲

#提示式問題
#解讀對方的心意