2023-03-07 57 瀏覽
今天跟朋友吃中午飯後仍有點時間,於是朋友提出想飲珍珠奶茶。我們在OPEN RICE找尋一下,原來APM 開了一間鮮芋仙,一定要試下。LUNCH TIME不算多人,我們點了兩杯外賣,分別是豆漿紅茶 ($30)及鮮芋鮮奶茶 ($36),等了幾分鐘就有了。鮮芋鮮奶茶有大量芋溶在杯底, 一定要攪拌一下,而且味道偏甜,所以茶底叫半甜比較合適。奶茶非常香滑,因為用鮮奶所以奶味濃郁,顏色鮮艷。朋友話太飽,飲唔落珍奶又怕芋圓太飽肚,決定留返下次再試,今次簡單飲杯豆漿紅茶,佢話未試過豆漿配紅茶,覺得味道比想像中夾,既喝到濃郁豆香,紅茶味道又不太苦澀!每次經過都以為只是外賣店,原來店內有堂食,座位亦闊落,下次lunch決定唔食太飽,預多少少時間坐低慢慢試其他招牌甜品先得!