觀塘海濱出曬名係情侶最常去既地方🤭靜得黎又有啲海風吹埋黎🤭兩個人傾住計過一晚真係好快就過啊🥰如果有一個地方又可以比你地食住野傾住計又可以感受海風既話🤪mg cafe就係你既選擇啦😇超級精緻既開放式設計西餐廳令你同你既男女朋友可以暫時放底香港既繁瑣😙感受一下歐陸風既慢活😙MG cafe 6 courses dinner ($338/person)🥧 Amuse Bouche 法式餐前小點餐前小點係三文魚撻同吞拿魚蓉卷😋三文魚撻成個放落口就好似食緊一個好fresh既蛋撻咁😜淋淋地有咬口既魚肉連埋超鬆化既批個配搭幾舒服😌吞拿魚卷個皮脆脆地 連埋淋淋地既魚蓉咬一啖就溶曬係個口到幾好食😙🍣 Appetiser 前菜漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士乳泡依個睇落咁似啫喱既fushion菜😙其實係帶子刺身😌上面白色既蘋果泡沫連埋好有口感既帶子同魚子幾得意😙酸酸甜甜之餘食落去好彈牙 一啲腥味都冇😎牛肉tartare食落口辣辣地幾開胃😛魚子醬連埋芝士乳泡感覺岩岩好balance大家😎味道唔會太搶又突出到魚子醬既香😚加埋tartare本身就比較黏稠 所以有好多層口感😙

🥧 Amuse Bouche 法式餐前小點

🍣 Appetiser 前菜
漬北海道帶子刺身,海膽,三文魚子,蘋果泡沫
奧斯迦鱘魚子醬,牛肉韃韃,芝士乳泡

🍲 Cauliflower Veloute, Hazelnut 榛子,烤花菜濃湯
湯雖然細細碗🤓但每啖都係精華😚飲落口勁潤同滑😋加埋榛子超香 咬落口之後基本上每啖湯 都係榛子既炒香味😚正😎

🍝 Pasta 意粉

海蝦油漬車厘茄海鮮汁手造薩丁小麵疙瘩
傳統卡邦尼意粉

薩丁小麵係出面真係好少見 依到食到幾得意🤓咬落口比起普通既通粉腍😌個汁廚師都整到好香😙細細粒可以慢慢品嚐個汁既味道🥹

卡邦尼意粉我覺得幾特別😎因為佢個汁唔同出面好大路既得好濃既芝士卡邦尼意粉味😗佢係仲有啲蛋黃既味😚幾濃郁添😙好特別😎

🥩 Main 主菜
美國安格斯牛柳•羊肚菌汁(另+$80)
澳洲羊扒,羊鞍,羊燒汁(另+$70)

牛柳我地今次叫五成熟🤓放落口食都幾嫩😎而個羊肚菌汁真係助攻都唔少😎廚師較得好好食 好香😜

羊扒羶味唔重😎依個最緊要😋每啖都好juicy😎第一次覺得羊肉汁爆出黎都唔會太過重口味😚正😜

🍧 Dessert 精選甜點
朱古力慕絲 藍莓雪糕
朱古力味超濃😍因為係黑朱古力唔係太甜🥰慕絲蛋糕好絲滑😙入口即溶😍藍莓雪糕係有少少藍莓果粒 勁滿足😝
🍹 Honey Lime
依杯honey lime應該係成個course最好既朋友😌食完每一道菜飲番一啖可以refresh下個口準備食下一道菜😚飲落口勁smooth蜜糖係個口到浪下浪下好舒服😍