推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑—————————————————————📍HK 大角嘴 - 麥金·麥金馬來西亞特色茶啡室以前係奧運站附近返intern已經覺得大角嘴好多小店選擇,唔仇無嘢食!今次介紹呢間馬來西亞特色茶啡店,餐廳佈置有少少復古嘅味道,頗有特色♪( ´▽`) 🔺 原條蒲燒鰻魚飯+珍煮飯 $98【打卡必嗌📸️】超級霸氣(。ì _ í。) 真係成條鰻魚上,視覺上好震撼吓~ 鰻魚都幾厚肉,食材絕對無hea你!平時食蒲燒鰻魚飯成日都會唔夠汁,但「麥金·麥金」就係相反😂 佢卑得太多汁!撈飯都幾開心嘅,但就會越食越鹹(?) 不過都欣賞佢擺盤有少少黑醋配沙律菜🥗 營養均衡得嚟又無咁膩~🔺️娘惹喇沙 $68【推薦👍🏻】會話係香港地食到中上水準嘅laska 🥘 口味偏甜不太辣,比起一般馬來西亞菜,餐廳應該係有因應香港人口味作出調節 (*¯︶¯*) 我麻麻食辣都覺得可以接受。碗喇沙配料都頗豐富,非常欣賞餐廳對食材處理細心,例如隻蝦有剪前面啲好尖嘅「蝦槍」🦐 麵底就揀咗「滲滲」(油麵溝米粉)有唔同麵撈埋食口感更豐富!🔺️椰香南洋燒麵包 跟餐+$18超厚咖央醬(aka kaya/星馬椰子醬) 有一絲絲甜味但唔漏

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
—————————————————————
📍HK 大角嘴 - 麥金·麥金馬來西亞特色茶啡室

🔺 原條蒲燒鰻魚飯+珍煮飯 $98【打卡必嗌📸️】

🔺️娘惹喇沙 $68【推薦👍🏻】

🔺️椰香南洋燒麵包 跟餐+$18
超厚咖央醬(aka kaya/星馬椰子醬) 有一絲絲甜味但唔漏(^o^) 配埋烘到脆一脆嘅吐司,下午茶必嗌!

🔺️凍椰汁斑斕冰 跟餐 +$15 【推薦👍🏻】
頗重椰汁味🥥 好啱我口味!嗌咗少甜覺得甜度啱啱好~

🔺️凍美祿恐龍 跟餐 +$15
雖然係恐龍,但唔會話太甜,可惜唔夠凍…會建議嗌多啲冰 🧊

✍️ 好味足料!馬來西亞菜而言都多「唔辣」嘅選擇( ´▽`) 餐廳闊落,餐廳佈置有特色!好多街坊客,人情味濃 ♥︎
  • 南洋鮮油燒麵包
  • 娘惹叻沙