2021-10-24 1711 瀏覽
好難得今日請咗平日假 同朋友一齊嚟西貢輕鬆一下 特登嚟咗呢間白沙灣一間酒店嘅日本餐廳食lunch 我哋叫咗一個Omakase 同埋一個午餐定食一齊share🥰😋 餐廳外面就係海景 停泊咗唔少遊艇 裏面就有分吧枱同三個房間 我哋就坐喺靠窗嘅位置 可以睇到海景⛴🛥 Omakase Lunch $780 包咗沙律、前菜、刺身、壽司六貫、燒物、湯同埋甜品~ 沙律菜非常新鮮 好清甜同埋清脆 配上黑醋汁 非常開胃😋 前菜有蛋黃醋旨煮蝦 哈鮮甜非常彈牙 配合蛋黃醋更能突出蝦嘅鮮味🦐😋 另外我非常鍾意核桃小女子 原來係魚乾炸酥之後 用醬油熬到入味 再配上大粒核桃、白芝麻醃製而成 用嚟送酒一流 非常香脆嘅零食🤤最後有三文魚南蠻漬 有洋蔥、紅蘿蔔加南蠻醋配合經過炸嘅三文魚 外脆內軟😍到刺身有大拖羅 強烈推介 呢個係整個菜式嘅昇華 因為拖羅入口即溶 好少根 非常軟身 充滿油香 食到唔會捨得將拖羅吞落肚 只想拖羅嘅味道在口中不停徘徊🥰 真係好好食! 齒頰留香 最幸福嘅感覺👍🏻 旁邊有鮟鱇魚魚乾 個汁酸酸地 唔使咀嚼 口感軟綿綿 直接可以吞落肚🤪 之後上炸物- 金鯛魚 魚鱗非常脆口 食到索索聲! 店員話得呢種魚

Omakase Lunch $780
包咗沙律、前菜、刺身壽司六貫、燒物、湯同埋甜品

沙律菜非常新鮮 好清甜同埋清脆 配上黑醋汁 非常開胃😋
沙律

前菜3  點

旬之刺身2  點

拖羅

之後上炸物- 金鯛魚 魚鱗非常脆口 食到索索聲! 店員話得呢種魚嘅魚鱗可以炸成一片片 飛起身 旁邊仲有蓮藕、秋葵、日本蕃茄,日本蕃茄真係好甜🤤
燒物

跟住係壽司6貫 🍣

有劍魚、深海池魚 (有咬口 油脂香)、金目鯛 (肉身透明柔潤有光澤)、草漬青魚 (味道青青地)、昆布海膽同埋白蝦 (鮮甜&彈牙)😋
壽司6  貫

另外一個係lunch set 牛肉壽喜燒 $450

壽喜燒湯底非常美味 甜甜地!可以係話我暫時飲過最好味嘅壽喜燒湯底🤤有日本廣島蛋 可以選擇撈勻先放入去 或者留返點和牛 🤪 配菜有豆腐、娃娃菜、金菇、同埋粉絲 全部都吸晒壽喜燒湯底嘅精華 好入味🥰 另外和牛半熟 好嫩口 一個字滑!牛味非常香濃 仲要好薄切 點上雞蛋一流 😍再配合珍珠米 又飽又好食!
和牛壽喜鍋

店員推介日本白神山地之水 熱茶都係用呢啲水去沖 果然真係好鮮甜~
白神山地之水

最後飲埋個麵豉湯同埋食埋柚子雪笆 好豐富嘅一日😋