趁着聖誕假期去咗西貢~下午茶嘅時候就試咗呢間好出名好多人推介嘅乳酪雪糕🍦😍佢哋門口長期都有人龍,雖然每杯雪糕都係即叫即整,但無想像中排咁耐,而室內同室外都各有兩個座位,如果唔介意身邊企滿晒人排隊,都可以食埋先走🤣呢到嘅配料選擇都幾多同幾特別,有成22款,仲有4款醬汁,有時仲會有期間限定嘅配料同醬汁,我嗰日去就有肉桂蘋果同埋肉桂糖粉🍎 •🥢杯裝乳酪雪糕 (3配料 & 1醬汁) $58📸 芒果、海鹽焦糖脆脆、蘆薈、美祿粉📸 海鹽焦糖脆脆、朱古力脆珠 、肉桂蘋果、蜜糖雖然就咁睇價錢$58都唔平,但其實乳酪雪糕份量唔細,每款配料仲落得好足料,食落大滿足🥳 呢度嘅乳酪雪糕係用咗Greek Yogurt,乳酪味道濃郁啲,亦都無咁甜,加埋配料同醬汁嘅甜味就啱啱好👍🏼~ 雪糕嘅質地都比較濃厚同竭少少,感覺好似無普通雪糕溶得咁快😛海鹽焦糖脆脆係人氣配料top 1,脆脆哋,焦糖味濃郁但唔會死甜,唯一缺點就係會有啲啲黐牙🫢🥭當日嘅芒果非常新鮮,酸酸甜甜同乳酪好夾;而肉桂蘋果就有滿滿嘅肉桂粉包住爽脆蘋果🍎,個人認為同乳酪雪糕唔算好夾🫣美祿粉意想不到地同乳酪雪糕都幾夾,不過美祿粉只係得表面有,所以底下嘅乳酪雪糕

🥢杯裝乳酪雪糕 (3配料 & 1醬汁) $58
📸 芒果、海鹽焦糖脆脆、蘆薈、美祿粉
📸 海鹽焦糖脆脆、朱古力脆珠 、肉桂蘋果、蜜糖
美祿粉意想不到地同乳酪雪糕都幾夾,不過美祿粉只係得表面有,所以底下嘅乳酪雪糕係完全沾唔到美祿味嘅😩
蜜糖同乳酪雪糕係超級夾,味道清甜,而且啲蜜糖凝固返少少變成糖漿,食落嘅口感都幾特別🫢