2018-08-24 575 瀏覽
對於新界人黎講,港島區真係好陌生!除左銅鑼灣,都唔知仲有邊個地方係識既。。。咁岩有日學校撞正出去參觀,黎到西環區,有位西環地膽就帶我地周圍走😆佢仲帶左我地黎呢間隱世小店,因為佢既位置真係幾偏僻,唔係地膽都唔識行黎呢到食,今次食既就係呢間♥茶咖里♥!佢位於西環街市既附近,就係一個唔起眼既位置,不過去到既時候不來室內既座位都已經坐滿,原來隱世得黎都有好多人黎呢間餐廳食野,我地去到就唯有坐係室外既地方,咁岩有樹遮陰🌲估唔到呢到既野食種類都有好多,唔係淨係得一類,佢仲會係有西式既all day breakfast,意粉,三文治,佢仲有中式既炒飯,粉麵等等。。。叉燒炒滑蛋飯 $48讀者可能會諗,山長水遠黎西環,點解我會食呢個看似普通既叉燒炒滑蛋飯?皆因係比佢張圖吸引住!!佢影到碗叉燒飯真係好靚,靚到我真係想叫一碗😍雖然呢個世上係好多圖片只供參考既事發生,但我仍然抱住希望,希望我唔會失望。果然,佢真係無令我失望,實物同圖片都係相符的,我就講下佢既味道啦😋呢碗叉燒滑蛋飯既重點,並不是叉燒,而係佢既滑蛋🍳佢既滑蛋堅係滑的,食落去係可以滑落口😂個蛋唔會太生,也不會太熟,真係岩岩好熟果下就係,佢淋左啲甜豉
佢仲帶左我地黎呢間隱世小店,因為佢既位置真係幾偏僻,
唔係地膽都唔識行黎呢到食,今次食既就係呢間♥茶咖里♥!

三文治,佢仲有中式既炒飯,粉麵等等。。。

叉燒炒滑蛋飯 $48
叉燒炒滑蛋飯
呢碗叉燒滑蛋飯既重點,並不是叉燒,而係佢既滑蛋🍳
佢既滑蛋堅係滑的,食落去係可以滑落口😂
個蛋唔會太生,也不會太熟,真係岩岩好熟果下就係,佢淋左啲甜豉油上去,真係食到我停唔到口呀!
叉燒炒滑蛋飯
如果佢既叉燒係半肥瘦就最好啦,不過佢既叉燒都好食,唔會太硬,除左有豉油汁,仲食到叉燒汁既甜味,
同平時出去食叉燒飯既感覺真係好唔同,你會食到佢隻滑蛋既用心💚
叉燒炒滑蛋飯

不過有啲奇怪既係佢伴碟既菜係用左沙律菜,有點怪怪的🤔
2018-08-17