2015-05-14 971 瀏覽
今晚同班好耐冇見既同學食飯,大家都知實有好多野要傾ga la~~所以我地就鎖定要食好,傾到計,又可以俾我地坐得耐d 既地方 – 私房菜,於是我就係Openrice search 下係上環邊度有正既私房菜la~~咁就俾我搵到一間叫“Sabor”既西班牙私房菜,幸好位置很方便,非常近地鐵站,好容易就俾我地搵到….入到去我感覺到正合我地既心意,雖然細細間坐位少 (其實可能係好處,人小小靜靜地,傾計一流),但勝在環境好舒服,好寧靜,有少少西班牙歌做背景音樂,仲有個開放式廚房ar….成個佈置真係好有家既感覺。當我地坐定定之時,Mark 就好友善咁介紹今晚有兩種晚餐可以俾我地選擇:1.Chef Tapas Menu (有六款Tapas+兩款甜品)同2.Sabor Mix Menu (三款Tapas+湯+主菜+甜品),因我地喜歡試唔同款式,所以就揀左Sabor Mix Menu la~~等既時間唔係好耐,好快就上左第一個前菜,當然係西餐一定有既脆脆蒜蓉多士, 當中有香草再加上少少酸既蕃茄碎, 食落真係好開胃。另外小食還有香草薯仔粒腸碎沙律和橄欖。用橄欖油同香草炒香一粒粒方型既墨魚粒, 超彈牙又唔韌,
另外小食還有香草薯仔粒腸碎沙律和橄欖。
Grilled Cuttle Fish with Green Allioli Foam
用橄欖油同香草炒香一粒粒方型既墨魚粒, 超彈牙又唔韌, 再配合呢碟即場吱出黎既微辣蕃茜蒜頭醬汁, 口感好正!!
Garlic Shrimp in Olive Oil
浸滿熱滾滾滋滋聲的橄欖油, 脆炸蒜片, 辣椒 及新鮮蝦融為一體, 蝦肉質又夠爽口又夠大隻, 惹味十足。
Potato Tortilla
再來一砵西班牙薯仔蛋餅,外型有點兒似pizza一樣(提外話:西班牙馬鈴薯蛋餅(Tortilla de patatas)是和西班牙鍋飯(paella)出名的西班牙料理),但係外層煎得非常香脆, 內裡蛋味濃厚, 加上西班牙菜既特式:用蒜頭汁及蕃茄汁作調味汁;別有一番風味!!
Gazpacho
濃度質感得宜既西班牙凍湯, 一喝就有搶口既羶味絨出, 好似印度風味咁, 羶味過後清新甘甜感覺在口腔內盤旋, 再配入茴香, 蔥碎, 麵包粒等香料, 值得一試。
Fresh Fruit Sherbet
上主菜前, 貼心既Mark 已準備雜果雪芭伴黑醋魚子,俾我地清一清味蕾。
Black Rice
墨魚帶子海鮮飯,份量勁大 (6個人食都夠),飯面上有蒜汁,再加上墨魚圈及帶子作伴,當中蝦湯,魚湯黏住墨魚粒,蝦粒,魚粒及軟棉棉既飯,食入口既時候可以深深咁感愛到每啖飯都有香濃既湯汁包住既感覺,再用鮮墨膽撈飯而成,認真一流!!
PS: 吃完後因鮮墨膽關係咀巴都變了黑色。
Egg Flan in Carmalized Strawberry
最後甜品到…..焦糖焗蛋白, 蛋白上有草莓, 但可能草莓唔當造, 所以有少少酸la~~ 不過佢地用左青檸汁, 檸檬汁, 橙汁作Sauce, 甜而不膩, 再用黑糖醋伴碟, 外觀不錯!!

總結: 因餐廳場內座位不多,想食最好訂位先,如想自己帶酒飲都得,4位或以上可免開瓶費,$520/位,共七道菜,免加一收費。但希望可以改善一下店內既抽風系統la~~, 等我地下次再黎果陣可以小返d廚房既味道。

2015-05-09
Garlic Shrimp in Olive Oil