2017-11-02 156 瀏覽
每個星期都會同老公去撐下枱腳,今晚揀左奧海城呢間餐廳,一入餐廳被輕快既音樂同環境洗滌左一天疲勞的工作Cocina ,西班牙文,好明顯主打西班菜入餐廳第一個要點係環境令人舒服,呢度樓底高,餐廳裝修顏色配搭恰到好處,石牆配木材,再加上鮮艷紅色的梳化坐下不久,侍應奉上粟米片配醬汁,我就點了一杯Sangria,然後慢慢點菜。餐牌設計好靚,店主細心,連餐牌都用上西班牙國花做封面,抵讚頭盤太多選擇,每樣都想試,先食個Parma ham with melon salad , 蜜瓜夠凍,配上Parma ham ,正👍🏿,沙律菜配上醋汁,剛好平衡Parma ham 的油膩感本身鍾意食cream cheese ,所以點左Cream cheese smoked salmon ball, 一放入口,好滿足,cream cheese 將咀巴填滿在青口及西班牙傳統陳醋燴豬仔脾中,我們選擇了後者,因為這款菜式在其他餐廳比較難吃到,陳醋味道濃厚,豬仔脾易會得肉質軟熟,配上薯角,真的很不錯。真的太多選擇,還有我十分喜愛的蟹餅,香脆外層,切開有很香的蟹肉味,配上洋蔥紅蘿蔔及zucchini(意大行青瓜),甜甜地,好味,配

Cocina ,西班牙文,好明顯主打西班菜

餐牌設計好靚,店主細心,連餐牌都用上西班牙國花做封面,抵讚

Parma  Ham  with  Melon  Salad

忌廉芝士煙三文魚波

西班牙傳統陳醋燴豬仔脾

真的太多選擇,還有我十分喜愛的蟹餅,香脆外層,切開有很香的蟹肉味,配上洋蔥紅蘿蔔及zucchini(意大行青瓜),甜甜地,好味,配有沙律菜
香煎蟹餅

食完四個頭盤,已經飽左八成,但見到西班牙海鮮飯好吸引,由於一般西班牙炒飯份量都很大,所以向店員查詢,原來可以有一半的份量適合二戰三人食,而且價錢亦只需$138,實在太貼心了
西班牙海鮮炒飯(半份)

本來還想吃甜品,但因為太飽了,所以放棄了

特別一提,呢度備有長枱,適合一大班朋友,亦適合情侶,因為有半圓梳化位置,另外,有戶外坐位,適合帶寵物及吸煙人士。

吃飽後,老公話下次黎要試下佢地個斧頭扒及香燒乳豬仔,好期待呀

忌廉芝士煙三文魚波
西班牙傳統陳醋燴豬仔脾