2020-05-01 357 瀏覽
今晚同屋企人一齊出去食晚飯,見到我家姐介紹呢間泰國菜,初頭冇特別留意佢個樣,以為係一般泰國菜咁樣嘅裝修,但係見到入邊就充滿着霓虹燈,個樣就一啲都同以前嘅泰國菜好唔同,咁見到入邊有好多年青人嘅,咁就好明顯呢間係一間年青人做嘅餐廳啦,所以啲裝修都係會比較有格調一啲嘅,咁就唔會話太千篇一律,俾人個印象都其實係好良好,因為其實入邊餐廳嘅打卡位真係好多,食完飯可以用多少少時間嚟打卡,因為我今次同屋企人一齊嚟食,佢哋唔鍾意影相,咁就都冇特別晒好多時間喺度咁樣嘅。今次我哋三個人,咁就叫咗好多好多嘢食,因為我家姐早餐都未食,咁我只係朝頭早食咗少少野,咁直至到夜晚都冇食過嘢啦,所以其實我哋係好肚餓嘅情況之下食嘅,所以我哋叫得比較多,咁我唔會詳細咁講每一道菜啦,咁每樣就提點兩句咁樣啦。首先上咗個冬陰功湯,冬陰功湯其實係好飲嘅,而且都可以還原到喺泰國食嘅冬陰功嘅風味,所以冬陰功湯我會俾佢中上嘅分數。之後就嚟咗個墨魚角,我係第一次食嘅,我覺得好特別,而且個味道唔差,所以我會比滿分佢,尤其是鍾意食墨魚嘅人可能會真係好鍾意食嘅,因為佢入邊嘅墨魚嘅數量係好多嘅。咁我哋嗌左個小食拼盤,小食拼盤其實就個雞翼都好好食嘅,

首先上咗個冬陰功湯,冬陰功湯其實係好飲嘅,而且都可以還原到喺泰國食嘅冬陰功嘅風味,所以冬陰功湯我會俾佢中上嘅分數。之後就嚟咗個墨魚角,我係第一次食嘅,我覺得好特別,而且個味道唔差,所以我會比滿分佢,尤其是鍾意食墨魚嘅人可能會真係好鍾意食嘅,因為佢入邊嘅墨魚嘅數量係好多嘅。咁我哋嗌左個小食拼盤,小食拼盤其實就個雞翼都好好食嘅,佢做咗單骨呀,所以佢都好體貼啲食客個儀態,另外素菜春卷仲有蝦餅嗰啲其實都好食嘅,所以蝦餅食得出其實係有啲蝦味嘅,就唔似好似平時出邊食嗰啲蝦餅好多粉。咁另外仲叫咗個泰式青木瓜沙律,我嫌佢唔夠辣,佢酸味比較重,所以我覺得個味道都係一般,係食唔番喺泰國食嗰隻青木瓜沙律,一嚟佢個青木瓜沙律唔夠辣,二來個味道其實係有少少偏離左。之後我哋仲叫咗個金邊粉,金邊粉就係炒得好食嘅,難怪咁多網友會有推薦啊,所以呢點到可能要refer返其他客人寫過嘅食評,睇吓佢哋點樣評價金邊粉啦,等我呢邊都唔詳細講太多,其實我覺得個炒金邊粉係好食嘅。另外仲有個生菜包,生菜包都係一樣嘅情況,都係覺得佢唔夠辣,但係我個人本身都鍾意食生菜包,之前食過其他一間餐廳食個生菜包佢係比較好重檸檬葉嘅味道,但係呢間就反而冇咗,咁佢都比較偏重鹹味咁樣,我覺得如果係生菜包入邊嘅肉其實都係偏向多啲辣其實係會好食啲,都會惹味啲嘅,所以我都會suggest辣少少會好啲咁樣。另外炒通菜其實食落去唔夠鑊氣,個感覺就似係先將個通菜白灼左,再拎返返去個鑊度再加番啲醬落去撈勻佢就算,但係我後期都打算將啲通菜食晒佢,但因為食咗好幾啖就係好大陣嗰啲辣味,都略嫌佢有啲撈得唔係好均勻,所以飛天通菜真係令到成餐飯扣左唔少分,希望餐廳都可以見到呢個評論之後好好改善下飛天通菜嘅問題。

另外飲品個方面就係我哋嗌左兩杯青檸梳打,一杯珍多冰,珍多冰就一般嘅,但係青檸梳打係太酸,我自己就用咗出邊嘅水再將我自己本身個杯梳打再溝多啲水,令到佢個酸味中和返,咁先至勉強飲到,咁我阿媽就冇溝到水嘅,咁佢都飲到一半都頂唔順,因為真係實在太酸,所以我覺得啲青檸汁可以落返少啲。

另外仲有個甜品,芒果糯米飯,糯米飯顏色好特別,另外芒果係甜嘅,上菜嘅速度都算係快,所以我覺得芒果糯米飯其實可以話係爲成餐晚飯畫上完美嘅句號。

最後講吓裝修,裝修方面其實係好嘅,背景音樂係播住廣東話歌,都係啲90後會熟悉嘅歌,好適合年輕人,另外上菜速度都算係快嘅,店員嘅服務態度係良好,起碼我有陣時有啲嘢想問嘅,咁佢哋都會隨傳隨到,咁語氣都唔係話唔好嘅,同埋見到同事之間玩得都開心嘅,但係因為我見到呢其實係佢哋有時玩到太癲,咁例如話同其他食客嗰啲咁樣,所以可能呢間餐廳有時都會有喧鬧情況出現,咁可能都會嚇親其他食客,咁只係個少少建議姐,咁就希望下次唔好再咁啦!
芒果糯米飯
泰式炒金邊粉