2021-05-24 215 瀏覽
荃灣向來都係米線混戰區,問過幾個成日去荃灣搵食嘅朋友,大家喺米線上都有分歧,難得呢排有機會去荃灣就試下,第一間係受 #米線關注組 關注嘅 #雲家小鍋米線 。果然去到門口就發現人龍,無論堂食、外賣都有,唔想曬住等位,所以決定外賣。網上搵資料發現店子開業四年,堅持湯底每日新鮮熬製, 需時四至六小時,而且米線每碗都係即叫即煮。配料超過40款選擇,有選擇困難症嘅朋友一定有危機,而本人恰巧就係其中一個,所以就揀咗set好嘅魚肉春卷米線。魚肉春卷米線 $37可揀麻辣或酸辣,第一次叫小辣,自己覺得唔夠候,食得辣嘅一定要叫中辣。湯底裡面有肉碎、酸菜、芽菜等等,味道有層次得嚟又唔會太膩。特登揀魚肉春卷因為坊間供應又好食嘅唔多,略嫌佢實咗少少,魚肉味都爭少少,都算合格。驟眼睇有三條但其實係切半,即係一條半。加錢叫嘅豆漿係來貨就唔特別講,整體來講係湯底好味,米線又唔會煮得過腍,呢個價錢係可以嘅,有機會再試下其他餸。
魚肉春卷米線 $37
豆漿