餐廳:薑媽 (牛頭角)地址:牛頭角大業街29號海洋工業中心1樓A室牛頭角近海濱匯嘅呢間樓上西日式料理餐廳——薑媽 @grandma.by.wom ,轉眼間由附近舖位搬遷咗過嚟超過一年半,原來兩位店主都喺由嫲嫲或者婆婆湊大👵🏻,而呢個共通點亦成為咗佢哋嘅餐廳名平日中午一點幾嚟到,全場座無虛席,坐滿晒喺附近做嘢嘅打工仔👩‍💻,好彩等咗大概5分鐘就有得入座,而因為人多嘅關係,繁忙時間落單相對要長啲時間,大家記得俾啲耐性喇🤓。雖然人多熱鬧咗啲🗣,不過和式嘅裝修配上木系傢具,都可以比忙碌嘅都市人一種喘息relax嘅感覺🇯🇵餐廳本身主打一汁三菜同手作漢堡🍔,近兩星期轉咗新Menu,加入洋風意大利粉同茶湯漬飯,比經常過嚟食嘢嘅客人都可以有更多選擇同新驚喜😍✝️香煎安格斯牛板腱 $108其實食物嘅賣相都幾影響一個人嘅食慾,見到呢個香煎半熟安格斯牛板腱🥩,配上雞蛋蓋日本國產米飯🍚,加上用咗鮮蕃茄整嘅自家製意式蕃茄醬、火箭菜同巴馬臣芝士碎🧀,未食已經流晒口水🤤。牛板腱有5-6塊,有咬口又有濃郁牛肉香,每咬一啖肉汁都輕輕淺出💦;蕃茄醬酸甜開胃一啲都唔膩,連埋芝士碎同炒滑蛋一齊食簡直喺絕配😎,不過唔知喺唔喺我掛
餐廳:薑媽 (牛頭角)
地址:牛頭角大業街29號海洋工業中心1樓A室

✝️香煎安格斯牛板腱 $108
其實食物嘅賣相都幾影響一個人嘅食慾,
蕃茄醬酸甜開胃一啲都唔膩,連埋芝士碎同炒滑蛋一齊食簡直喺絕配😎,不過唔知喺唔喺我掛住影相擺得太耐嘅關係有少少出水,所以大家記得食物要趁熱食啊😛

唔鍾意食飯可以要意大利粉🍝,
跟主食另外仲附送忌廉南瓜湯同飲品,可以揀日本綠茶🍵、熱美式咖啡或者熱伯爵茶,
而我就加$16升級咗做有精緻拉花嘅Cafe Latte☕️,
值得一提佢哋個南瓜湯好清甜無添加糖嘅味道,南瓜鮮香都幾出,加咗忌廉打到輕輕稠杰狀態,確實幾好飲😌
2023-12-05