2021-10-30 1709 瀏覽
今晚去左路德圍搵食,呢度好多唔同餐廳,唔同款式既都好。今晚帶爸爸黎食間性價比高又抵食又飽肚既冰室。見到佢餐廳個logo都有蕃茄圖案就估到呢間多蕃茄菜式。平日晚上,時間尚早,唔洗等位。餐廳內有卡座的,都坐得幾舒服,座位數目都多。我地入到去坐低左就望望餐牌,的確好多野食揀,食麵、粉、飯、小食既都有。我地一場到來都想試試佢既蕃茄款式。所以我點了一個蕃茄濃湯底既意粉,再配餸。呢度既彈性都大,唔想食蕃茄湯既,仲可點豬骨湯,或麻辣蕃茄湯,總有一款岩自己。麵條方面都好多選擇,有意粉、米線、公仔麵、上海麵等等。餸又有好多款,可自選一餸、兩餸、三餸。最後我左一碗芝士、墨魚丸、叉燒意粉。賣相都唔差,餸都唔少的,墨魚丸好爽好彈牙,幾正。叉燒份量都唔少。我最欣賞個蕃茄湯,甜甜的又香蕃茄味,飲起來好鮮甜好香,做湯底真係唔錯,十分濃郁。正爸爸點了焗豬扒飯。份量好足呀,三塊大大塊豬扒,豬扒肉質好腍身,好易咬,啖啖肉。同埋好香濃蕃茄味。好正。除左肉外,焗飯個飯底都非常重要,炒底既飯配埋蕃茄汁來焗,熱辣辣又濃蕃茄味。每啖飯都好juicy好夠茄味。正。呢個焗飯份量真係好多。大豐盛。我們仲點了一客瑞士雞翼,一份有三隻。瑞士

見到佢餐廳個logo都有蕃茄圖案就估到呢間多蕃茄菜式。
平日晚上,時間尚早,唔洗等位。
餐廳內有卡座的,都坐得幾舒服,座位數目都多。

麵條方面都好多選擇,有意粉、米線、公仔麵、上海麵等等。
餸又有好多款,可自選一餸、兩餸、三餸。
三拼麵

最後我左一碗芝士、墨魚丸、叉燒意粉。
焗鮮茄豬扒飯

瑞士雞翼

我們仲點了一客瑞士雞翼,一份有三隻。瑞士汁都好惹味,好正。雞翼是雞全翼,好滋味。呢度既瑞士雞翼都相當出色。
凍華田脆脆

另外我仲加左杯華田脆脆,其實都是凍華田再加好多華田脆脆係面,飲起來脆卜卜都幾特別,因為唔係間間茶記會有呢d特飲,所以都試一試。除左華田脆脆,呢間都有其他傳統特飲,如,菠蘿冰、忌廉紅豆冰、咸檸七等等。
2021-10-25
三拼麵