檸檬冰室 Lemon Cafe📍葵涌禾葵里2號葵興商場地下10-12號舖老爸喺葵涌返工,趁今日佢放早,搵佢食個下午茶先。同老爸食當然食返啲港式味道啦,見附近嘅葵興邨有間全間都係黃色嘅冰室,午市同下午茶價錢相當經濟實惠,所以就決定喺度食啦。 💰$47吉列魚柳 🐟呢個皇牌吉列魚柳下午茶餐好豐富,配以香腸、炒滑蛋、丹麥麵包同薯茸,加埋杯冷檸茶先係$50,好抵食。佢嘅炒滑蛋滑捋捋,重牛油香味,放喺層次感滿滿嘅烤丹麥麵包上面食就最啱。好欣賞佢唔係用一般嘅白麵包,而係用油酥感較重嘅丹麥麵包,雖然肥就肥啲,但久唔久食一次都幾過癮。凍薯茸無額外調味,可以食到薯仔原味,口感厚實但不油膩。主角吉列魚柳大過我一隻手掌,麵衣炸得香脆,切落去真係索索聲,外脆內軟嘅魚柳無落太多調味,配埋沙律醬食,還原港式茶餐廳、冰室味道! 💰$39羅宋湯餐肉粒通粉 🥫之前睇新聞有見過有人食羅宋湯餐肉粒通粉,話餐廳好孤寒,果然成碗通粉,只得數粒細粒嘅午餐肉,分分鐘堆埋都唔夠半塊,水平真係好參差。但呢間冰室嘅餐肉粒唔單止大粒,而且一小碗通粉入面有八大粒餐肉,唔洗用放大鏡都搵到粒粒餐肉!而且佢嘅羅宋湯底好濃郁,亦有唔少新鮮蔬菜,通粉唔
檸檬冰室 Lemon Cafe
📍葵涌禾葵里2號葵興商場地下10-12號舖

💰$47
吉列魚柳 🐟

💰$39
羅宋湯餐肉粒通粉 🥫
之前睇新聞有見過有人食羅宋湯餐肉粒通粉,話餐廳好孤寒,果然成碗通粉,只得數粒細粒嘅午餐肉,分分鐘堆埋都唔夠半塊,水平真係好參差。但呢間冰室嘅餐肉粒唔單止大粒,而且一小碗通粉入面有八大粒餐肉,唔洗用放大鏡都搵到粒粒餐肉!而且佢嘅羅宋湯底好濃郁,亦有唔少新鮮蔬菜,通粉唔會煮到爛晒,好高質!

呢個餐同樣配有丹麥麵包,我揀咗煎雙蛋,流心蛋黃足滿蛋香,正!

💰$85
鮑魚雞煲 🍲
下午茶時候都食到鑊仔菜,至啱老爸心意。雖然係罐頭鮑魚雞煲,但煮得一啲都唔馬虎,雞嘅份量都好多,罐頭鮑魚亦唔會韌到似橡筋,醬汁多、味道好下飯。不過佢嘅雞肉係帶骨嘅,所以食嘅時候會有些少碎骨,大家要小心細嚼呀。

[價錢 Price]
💰$8 (套餐加配價)
椰汁紅豆冰 🫘
太衝擊!加幾蚊有咁大杯嘅椰汁紅豆冰?真係嚇親我哋,連老爸都話分分鐘有2杯正常凍飲咁大杯!唔洗擔心大杯就會偷工減料呀,佢嘅椰汁好濃郁,紅豆粒粒都大大粒,甜甜香香、綿綿密密,冰感十足,真係必試!
  • 鮑魚雞煲