2023-12-11 20 瀏覽
葵廣大家都去過,入面小食店琳琅滿目🧐,但呢間Bunny Churros 非常明亮耀眼。以白色為主調,配上紅、綠磁磚,有種Krispy Kreme 嘅感覺,加上幾個唔同嘅燈箱,更加有復古美式Diner 嘅風格。🇺🇸細問之下,原來店主係想營造出親民抵食嘅感覺去「We sell Love and Happiness」。 小店主打自家製 Churros同手工雪糕🥨🍦,據聞店主曾經去西班牙取經學整Churros。🇪🇸但眼睇又同一般硬長直嘅Churros唔同,原來店主都有自己改良,食落會外脆內軟。至於雪糕同唔同配料醬都係自家製,見佢咁有心思,啲嘢又幾有特色,我就叫咗路飛的下午茶(aka 玄米茶聖代)試下。🏴‍☠️🍵🍨【路飛的下午茶$55】 雪糕杯底會首先會落黑糖糖漿,再加上兩球玄米茶雪糕,🍵然後配上茶凍、糯米糍、脆米、茶粉,同signature 嘅 Churros。🥨Churros會沾上砂糖同肉桂粉,形狀似招牌免仔耳咁。🐰 玄米茶雪糕幾香奶味,然後會有淡淡嘅玄米茶茶香,唔會太甜,久唔久會食到黑糖漿,可以增加層次,唔會成杯都得一種味。🤤雪糕質感唔係軟滑嗰種,比較實淨,介乎雪糕同雪葩中間

【路飛的下午茶$55】

路飛的下午茶

玄米茶雪糕幾香奶味,然後會有淡淡嘅玄米茶茶香,唔會太甜,久唔久會食到黑糖漿,可以增加層次,唔會成杯都得一種味。🤤雪糕質感唔係軟滑嗰種,比較實淨,介乎雪糕同雪葩中間,配上脆米、茶凍同糯米糍,口感非常豐富。🤩至於招牌Churros確實外脆內軟,砂糖嘅比例會高啲,幾乎冇乜肉桂味(想要重啲肉桂味好似可以自己落),似食一個啱啱炸起嘅沙翁😍,唯一要挑剔就係會食到少少油味。🤔

整體來講,我覺得呢間小店無論裝修、食物都好有心思。如果問$55係咪親民抵食?🤨以葵廣嚟講$55唔算特別平,但考慮大多數食物都係自家製,而且味道唔錯,係對得起呢個價錢嘅。😋
路飛的下午茶