2020-10-28 1558 瀏覽
Pho Bar- 你冇聽錯,呢間坐落係中環嘅小巷仔,有細細間專食pho嘅餐廳,裡面都係bar檯,細細地幾啱一個或兩三個過黎嘆返個pho.講返主角- ($88),自己寫紙落單,配料任意配搭,金不換,芽菜基本都有,比較特別係炸蒜都有,夠曬惹味。麵可選河粉,金邊粉或意大利翠玉瓜麵(+$20)(利申冇試過).推薦可以揀金邊粉,麵質比河粉彈牙🤪👍🏻. 至於一碗pho嘅靈魂,我認為在於湯頭,先黎一匙咩調味料都唔好加嘅湯,呢度嘅湯頭十分濃郁,少少接近泰式船河麵嘅湯頭。之後建議食法如下:一匙是拉差辣醬,一匙魚露,一匙甜醬,然後加入辣椒🌶,最後,榨曬成個青檸落去,頓時,將pho嘅靈魂昇華到更高層次🙌🏻如果你有幸有人陪你過黎食,可以試下佢小食麵唔錯的:($42)-千島沙律醬半邊雞翼好g味😋($38)薯條即炸,上泥燙手的😋,調味亦非常正,唔好以為會好似m記嘅sharkshark薯條,咁你就錯了~如果係中環/路過返工嘅朋友,呢間係唔錯嘅選擇,比起同區某著名pho店,我認為呢間更值得一試👍🏻.不過講到尾,最正嘅食pho 體驗,當然係係越南街頭,坐著紅色嘅膠櫈仔,係路面un住腳,一手攞住對削極都仲有木碎嘅即棄木筷

講返主角- [生熟美國頂級牛肉pho]($88),自己寫紙落單,配料任意配搭,金不換,芽菜基本都有,比較特別係炸蒜都有,夠曬惹味。麵可選河粉,金邊粉或意大利翠玉瓜麵(+$20)(利申冇試過).推薦可以揀金邊粉,麵質比河粉彈牙🤪👍🏻.

如果你有幸有人陪你過黎食,可以試下佢小食麵唔錯的:[秘製雞翼]($42)-千島沙律醬半邊雞翼好g味😋

[紫菜配日本鹽味薯條]($38)薯條即炸,上泥燙手的😋,調味亦非常正,唔好以為會好似m記嘅sharkshark薯條,咁你就錯了~

不過講到尾,最正嘅食pho 體驗,當然係係越南街頭,坐著紅色嘅膠櫈仔,係路面un住腳,一手攞住對削極都仲有木碎嘅即棄木筷子🥢一手攞著隻鐵匙,一路望住街邊嘅摩托車(同美女),一路被三/四隻烏蠅嬲住咁食,先為最地道嘅食法🇻🇳😌