經朋友介紹得知呢間位於D2 Place主打鐵板燒同埋廚師發板既日本餐廳,趁住拍拖紀念日黎一試~ 甫進店先經過兩旁既鐵板燒counter,才到壽司counter。店員安排座位既同時,壽司師傅及兩位徒弟跟我們親切的點頭微笑食Omakase除了食材刀工,遇上一位健談既師傅都好緊要! 呢晚遇上了劉師傅(Sam),對每一位客人都有交流(當中熟客可不少),讓我地對食材又加深了解!  先奉上沙律菜。看似普通一個沙律菜卻加上2片來自高知縣既蓮芋根,有一絲清香。令我憶起四國之旅亦嚐過,不過言語不通,沒有考究,幸好師傅今次介紹一下~花螺,甜甜地既味醂味道,螺肉幼嫩。師傅先準備omakase伴菜有蒜頭漬、山芋、菜頭漬而我最愛既係加左wasabi既山芋,清甜中帶點攻鼻感,真係令人回味!刺身先以白身魚的石鯛作開端,味道鮮甜,口感細膩,有靱感~水章魚又稱水蛸。其吸盤部位入口爽脆,切片部分柔軟,淡淡的海水味道,鮮美餘韻!輕炙過既深海池魚王,油份特別剔透,加上竹炭鹽,油香更突出鮮味,口感嫩腍。金目鯛肉質細緻肥美,粉紅色既魚肉添上黑魚子金箔,黑加金既配搭分外閃亮耀眼~鮮甜既響螺刺身,煙煙韌韌,邊位較彈牙爽口。大大隻既小
店員安排座位既同時,壽司師傅及兩位徒弟跟我們親切的點頭微笑

先奉上沙律菜。
花螺,甜甜地既味醂味道,螺肉幼嫩。

師傅先準備omakase伴菜
有蒜頭漬、山芋、菜頭漬
而我最愛既係加左wasabi既山芋,
清甜中帶點攻鼻感,真係令人回味!

刺身先以白身魚的石鯛作開端,
味道鮮甜,口感細膩,有靱感~
石鯛
水章魚又稱水蛸。
其吸盤部位入口爽脆,切片部分柔軟,
淡淡的海水味道,鮮美餘韻!
水章魚
輕炙過既深海池魚王,油份特別剔透,
加上竹炭鹽,油香更突出鮮味,口感嫩腍。

金目鯛
鮮甜既響螺刺身,煙煙韌韌,邊位較彈牙爽口。
響螺
大大隻既小長井真蠔,入口creamy,裙邊爽口,配合醋啫喱,鮮味層次更突出分明。

真蠔
煙燻鰹魚
煙燻過既鰹魚表面微炙,魚肉呈深紅色,沾上幾片銀箔更增添一份貴氣!
入面卷上一片蒜,味道非常匹配,更鮮味濃郁。

煙燻鰹魚
野生吞拿魚腩,由於野生關係,魚既活動範圍多,肉質亦結實有嚼勁,魚味濃厚,肉色較嫩粉~
反之人工餵養相對油脂豐腴,會有入口融化既效果,但缺少了一份”質感”,
加上野生既成本比人工餵養既貴好多,可見用料上乘!

野生吞拿魚腩
唔覺唔覺上完7款刺身,以日本蕃茄清新一下味蕾~
伴菜都加左自家醃既子薑,有切片、切粒。平時少見既切粒,原來非常爽脆嫩口!
然後到壽司部分🍣🍣🍣
晶瑩通透既富山灣小白蝦,唔好睇佢細細隻,鮮甜度相當高,鮮味柔滑~
小白蝦
火炙過既銀鱈魚,魚油滑溜甘香。
銀鱈魚
《北海道根室鷗洋水產》馬糞海膽
橙黃色既馬糞海膽肥美豐腴,味道甘甜濃郁,非常甜度相當高,入口即化。

蔥吞拿魚腩手卷
先見徒弟將紫菜在火上烘烤,
然後師傅快速加上米飯吞拿魚灑上芝麻,
遞給我時叮囑要"快吃",我當然不敢怠慢,
快咬一口,紫菜香脆之餘仲有微溫,入面既吞拿魚芝麻醬油味道滲透整個口腔,
蔥吞拿魚腩手卷
尾聲了,喝一碗奶白色既𩶘魚湯,鮮甜暖胃!
再奉上熱焙茶
食埋冧酒提子雪糕,為呢餐完美作結~
紀念日
金目鯛