2024-04-06 488 瀏覽
朋友鍾意食素食,荃灣大部分素食都食過,係紗廠搵到間素食主打法國菜,幾特別,所以黎支持下🙌🏻 餐廳走外國舊式西餐廳風格,播住一啲經典音樂🎶,幾悠閒寫意😌🤎Set Lunch 3 Course $188/ 2 Course $158▪️尼斯沙律🥗沙律份量好大,食完都飽左一半🙈用上純植物吞拿魚、蛋、薯仔、串茄等等嘅材料,材料豐富▪️經典核桃沙律核桃沙律配上洋蔥、西芹、黑醋汁等,酸酸甜甜,清新開胃▪️卡蘇萊砂鍋 🍲+$30呢一款係法式嘅地道風味菜,主要以白豆製成,煮至口感綿密,另有素香腸同素油封鴨髀,口感真係好似食緊肉一樣,但又唔會有油膩同飽滯感▪️洛林鹹批🥧我地成枱都覺得呢個最好食😋同樣係法式鄉土料理。牛油撻皮鬆脆,主要係蛋奶餡料,有蘑菇、素火腿、素煙肉等全素食,味道不錯▪️多菲內焗薯千層🥔全份都係焗薯為主,口感軟綿,帶奶油香▪️普羅旺斯釀蕃茄🍅蕃茄製作有心思,將素腸、洋蔥、西芹、飯等炒過再釀入蕃茄入面,然後烤焗,賣相吸引▪️法式焦糖燉蛋🍮燉蛋好質感較水狀,可能我地趕時間走,感覺未燉夠時間🤔表面焦糖夠脆▪️經典檸檬撻🍋檸檬味夠清香,甜度剛好,口感軟滑Lunch時間黎得我地一枱,包左場🤣🤣覺得佢地整野食幾有心

▪️尼斯沙律🥗

尼斯沙律

▪️經典核桃沙律
核桃沙律配上洋蔥、西芹、黑醋汁等,酸酸甜甜,清新開胃

經典核桃沙律

▪️卡蘇萊砂鍋 🍲+$30

卡蘇萊砂鍋

▪️洛林鹹批🥧

洛林鹹批

▪️多菲內焗薯千層🥔
全份都係焗薯為主,口感軟綿,帶奶油香

多菲內焗薯千層

▪️普羅旺斯釀蕃茄🍅

普羅旺斯釀蕃茄

▪️法式焦糖燉蛋🍮

法式焦糖燉蛋

▪️經典檸檬撻🍋
檸檬味夠清香,甜度剛好,口感軟滑

經典檸檬撻

Lunch時間黎得我地一枱,包左場🤣🤣覺得佢地整野食幾有心機,而且素法國菜係香港都好少見,覺得佢地值得被更多人留意
尼斯沙律
洛林鹹批